Направо към съдържанието

Джеф Имелт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джеф Имелт
Jeff Immelt
американски бизнесмен

Роден
Джефри Роберт Имелт

Учил вКолеж Дартмут
Харвардски университет
Предприемаческа дейност
Работил вДженерал Илектрик
Джеф Имелт в Общомедия

Джеф Имелт (на английски: Jeffrey R. Immelt) е настоящият председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор на General Electric. Той е избран през 2000 г., за да замести Джон Франсис Уелч младши след пенсионирането му. Преди това Имелт оглавява GE Medical Systems (позната сега като GE Healthcare), като там е бил президент и главен изпълнителен директор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Има бакалавърска диплома по приложна математика от Колежа Дартмут (където е бил президент на студентското дружество Phi Delta Alpha) и MBA диплома от Бизнес училището на Харвард.

GE[редактиране | редактиране на кода]

Имелт на събитие, посветено на климата, САЩ, 2007

Работи в GE от 1982 и е в борда на 2 организации с идеална цел, една от които е фондацията „Робин Худ“ – благотворителна организация, която се опитва да смекчи проблемите, свързани с бедността в Ню Йорк.

Встъпването му в длъжността председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор не започва според очакванията. Поема длъжността на 7 септември 2001 г., само 4 дни преди терористичните атаки над САЩ, когато загиват 2 служители на компанията и струват допълнително 600 милиона долара на застрахователния бизнес на GE, което има и пряко отражение върху важния за компанията бизнес с авиодвигатели.

Дж. Имелт успява да запази доброто представяне на GE, като компанията продължава да расте годишно с 10-11% за последните 6 години.

Последното ключово решение (юни 2007), което той взима, е да се продаде един от основните бизнеси на компанията, GE Plastics (пластмаси), като с освободените ресурси да се засилят останалите сектори, в които GE работи.

Администрация на Обама[редактиране | редактиране на кода]

През февруари 2009 г. Барак Обама назначава Имелт като член и председател на Борда на съветниците по икономическо възстановяване, за да даде на американския президент и неговата администрация съвети за подобряване на икономическия спад на САЩ по това време.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Los Angeles Times article Who's Who on new economic advisory board // latimes.com, 6 февруари 2009. Посетен на 5 февруари 2009.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • General Electric, страница с биография и снимка на сайта на GE