Направо към съдържанието

Дерма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Напречен разрез на кожа под микроскоп.

Дерма (dermis) или същинска кожа се нарича слоят кожа под епидермиса, който се състои от съединителна тъкан и смекчава въздействието на натиск и опън върху тялото. Дермата е здраво свързана с епидермиса чрез базална мембрана. В нея има много нервни окончания, които осигуряват усещанията за допир и топлина. Дермата съдържа космени торбички, потни жлези, мастни жлези, апокринни жлези и кръвоносни съдове. Структурни елементи на дермата са колаген и еластични влакна.[1] Кръвоносните съдове в дермата осигуряват храненето и изхвърлянето на отпадъците на клетките както на дермата, така и на основния слой на епидермиса.

Разположените в дермата еластични влакна определят здравината и еластичността на кожата. Под епидермиса дермата е неравна и образува множество папили, които навлизат в него. Най-големи и най-гъсто разположени са папилите по кожата на пръстите, дланите и стъпалата, въз основа на което се оформя рисунъкът, строго специфичен за всеки човек. Дермата се дели на два слоя – дълбок мрежест и повърхностен папиларен слой.

Слоеве[редактиране | редактиране на кода]

Папиларна дерма[редактиране | редактиране на кода]

Папиларната дерма е най-горният слой на дермата. Тя е преплетена с ретикуларните хребети на епидермиса и се състои от тънки и слабо разположени колагенови влакна.[2] папиларната област се състои от хлабава ареоларна съединителна тъкан. Името ѝ идва от подобните на пръсти изпъкналости, наречени папили или по-точно кожни папили, които се простират до епидермиса и съдържат или крайни мрежи от кръвоносни капиляри, или тактилни телца на Майснер.[3][4] Дермалните папили са малки, подобни на зърна продължения (или преплитания) на дермата с епидермиса. На повърхността на кожата на ръцете и краката те се появяват като епидермални, папиларни или фрикционни бразди (разговорно известни като пръстови отпечатъци). Кръвоносните съдове в дермалните папили подхранват всички космени фоликули и доставят хранителни вещества и кислород до долните слоеве на епидермалните клетки.[5] Моделът на браздите, които се образуват по ръцете и краката, е частично генетично обусловен и се създава преди раждането. Те остават почти непроменени (с изключение на размера) през целия живот и следователно определят структурата на пръстовите отпечатъци, което ги прави полезни в някои функции за лична идентификация.

Ретикуларна дерма[редактиране | редактиране на кода]

Ретикуларната дерма е долният слой на дермата под папиларната дерма, състоящ се от плътна съединителна тъкан с неправилна форма и плътно подредени колагенови влакна. Това е основното разположение на еластичните влакна на кожата.[6][7] Ретикуларната област обикновено е много по-дебела от покриващата я папиларна дерма.[8] Получава името си заради гъстата концентрация на колагенови, еластични и ретикуларни влакна, които я пронизват. Тези протеинови влакна придават на дермата свойства като здравина, разтегливост и еластичност.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Marks, James G; Miller, Jeffery (2006). Lookingbill and Marks' Principles of Dermatology (4th ed.). Elsevier Inc. с. 8 – 9. ISBN 1-4160-3185-5.
  2. Lookingbill and Marks' Principles of Dermatology // books.google.com. Посетен на 5 декември 2023 г.
  3. Papillary dermis // www.biologyonline.com. Посетен на 5 декември 2023 г.
  4. Is The Papillary Layer In The Dermis? // www.onsecrethunt.com. Посетен на 5 декември 2023 г.
  5. Turcia Destinatia ideala pentru transplantul de par // www.flymedi.com. Посетен на 5 декември 2023 г.
  6. Introduction to Skin Histology // histology.siu.edu. Посетен на 5 декември 2023 г.
  7. Reticular Dermis // thebiologyblogs.wordpress.com. Посетен на 5 декември 2023 г.
  8. 4.1 Layers of the Skin // usq.pressbooks.pub. Посетен на 5 декември 2023 г.