Направо към съдържанието

Дани Трехо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дани Трехо
Danny Trejo
Трехо на Феникс Кон, 2017 г.
Трехо на Феникс Кон, 2017 г.
Роден
16 май 1944 г. (80 г.)
Активност1985 -
Деца3
Уебсайт
Дани Трехо в Общомедия

Даниeл „Дани“ Трехо (на английски: Danny Trejo) е американски актьор, роден на 16 май 1944 г. в Лос Анджелис. Той е от мексикански произход.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Трехо израства сред улична престъпност и наркотици и логично се озовава в затвора Сан Куентин. Там става шампион на Калифорния по бокс в лека и средна категория. Докато е в затвора се подлага и на курс за рехабилитация и излекува зависимостта си от наркотиците.

След излизането си от затвора Трехо работи като консултант по наркотиците в екипа на филма Влакът беглец (1985), когато му е предложено участие в снимките на затворническите сцени за филма. Дани се оказва познат от затвора с автора на сценария на филма – Едуард Бънкър, който спомняйки си за неговите боксови умения му предлага да консултира Ерик Робъртс (една от звездите на филма) за боксовите сцени. Режисьорът Андрей Кончаловски харесва работата на Трехо и му предлага малка роля като боксьор.

Трехо се занимава и с озвучаване, като първата му работа е по видеоиграта Grand Theft Auto: Vice City (2002) в ролята на Умберто Робина.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]