Направо към съдържанието

Граждански свободи

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Това са свободите, на които всеки един гражданин има право като индивид. Те се основават на разбирането за общата принадлежност към човешкия род, а не към определен статус или заради определени постижения.

Съвременна представа[редактиране | редактиране на кода]

Модерната концепция за гражданските свободи най-пълноценно илюстрира развитието на демокрацията на участието, базирана на универсалното право на глас и е един от най-важните принципи на конституционализма днес. В конституциите на повечето съвременни демократични страни, в специални харти за права и свободи или други законови документи са записани и защитени основни ценности на обществото, описани са границите на взимане на решение на правителството по отношение на индивидуалния гражданин, дори и права на частни групи по интереси и сдружавания. Тези свободи са изброени и защитени в редица международни актове и конвенции.

Гражданските свободи поставят граници на намесата на правителството в личния живот на гражданите и ограничават възможностите му за злоупотреба с властта. При историческото развитие на концепцията за гражданските свободи се е проявявало особено внимание и загриженост за процедурата и свободния достъп на гражданите до процеса на взимане на решения в обществото, до участието в него и премахването на политическите и законови спънки или пречки за неговото свободно действие.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Сред основните граждански свободи като най-важни се посочват свободата на словото, на сдружаването, открития достъп до информация и др., тъй като те са сред необходимите предусловия за информирано участие в процеса на взимане на решения в обществото. Важни граждански свободи са и свободата на религиозен избор, свободата на движение и т.н. Защитата на гражданските свободи е сред основните отговорности на либералните демокрации.

 : Статията се основава на или съдържа материал от Краткия политически речник на термините на Българското училище за политика.