Направо към съдържанието

Ги Лалиберте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ги Лалиберте
канадски космонавт, бизнесмен
Информация
Роден2 септември 1959 г. (64 г.)
Квебек, Квебек, Канада
Националностканадец
Друга професияцирков артист
Сегашна професиякосмически турист
Престой в космоса10 дни 21 ч 17 мин
Селекциякосмически турист 8 (2009)
МисииСоюз-ТМА-16/Союз-ТМА-14
Ги Лалиберте в Общомедия

Ги Лалиберте́ (на френски: Guy Laliberté) е канадски предприемач и космонавт, 8-ият космически турист.

Роден е на 2 септември 1959 г. в град Квебек, провинция Квебек, Канада.

Бизнес[редактиране | редактиране на кода]

Основател и ръководител на компанията Cirque du Soleil („Цирк на Слънцето“). Започва като обикновен цирков артист: свири на акордеон, ходи на кокили и гълта огън. Лалиберте създава цирк, който събира в себе си различни циркови стилове от целия свят. Към 2006 г. неговият 95 % дял акции се оценява на 1,2 милиарда долара.

Космос[редактиране | редактиране на кода]

Полетът на 8-и космически турист започва на 30 септември 2009 г. с космическия кораб „Союз ТМА-16“. Екипажът е в състав: Максим Сураев – командир, Джефри Уилямс – бординженер. Това е „Експедиция 21“ на МКС. На земята се завръща на 11 октомври 2009 г. със „Союз ТМА-14“ и екипажа на „Експедиция 19“ – Генадий Падалка и бординженера Майкъл Барат. Продължителността на полета му е 10 денонощия 21 часа и 17 минути.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Университетът „Лавал“ в Квебек (l’Université Laval, Québec) през 2008 г. връчва на Ги Лалиберте почетна докторска степен. Година преди това той получава учредената от компанията Ernst & Young награда „Предприемач на годината“ (Ernst & Young Entrepreneur of the Year) за постижения в областта на предпремачеството на местно, национално и международно равнище.

Носител е на Ордена на Канада и на Националния орден на Квебек. През 2004 г. генерал-губернаторът на Канада му връчва Ордена на Канада – най-високата награда в страната. В същата година списанието „Time Magazine“ го нарича „един от 100-те най-влиятелни хора в света“.

През 2003 г. получава награда от компанията Condé Nast в рамките на програмата „Never Follow Program“ за създателите на творчески и иновационни проекти. През 2001 г. Академията на известните монреалци (Académie des Grands Montréalais) му присъжда званието „Почетен жител“ на града.

През 1997 г. Ги Лалиберте е удостоен с най-висшата правителствена награда на Квебек, като става кавалер на Националния орден на Квебек (Ordre National du Québec).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]