Направо към съдържанието

Веселина Кацарова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Веселина Кацарова
българска певица
Родена
18 юли 1965 г. (58 г.)
Музикална кариера
Стилопера
Инструментипиано, вокал
Гласмецосопран
Активностот 1981 г.
Семейство

Уебсайтwww.kasarova.com
Веселина Кацарова в Общомедия

Веселина Кацарова е българска оперна певица с швейцарско гражданство (от 1997), мецосопрано.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Веселина Кацарова е родена на 18 юли 1965 г. в Стара Загора. На възраст от четири години получава първите си уроци по пиано в музикалното училище „Пионерски дом“. На 14 започва да посещава музикалната гимназия „Христина Морфова“. От 1984 г. учи пеене. Тогава завършва и обучението си по пиано и започва да следва в музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София, където взема уроци по пеене в класа на Реса Колева. Дебютира в Старозагорската опера с Хабанера от операта „Кармен“ на Жорж Бизе. През 1988 г. Херберт фон Караян я открива за световната сцена и я кани да се присъедини към Виенската държавна опера. Същевременно започва да участва в постановки в Националната опера в София като Розина от „Севилският бръснар“ на Джоакино Росини – роля, която ще се превърне в коронната ѝ роля. Завършва образованието си през 1989 г. и започва да пее в операта в Цюрих, където получава двугодишен договор[1]. Там започва с малки и средни роли и играе заедно с Едита Груберова и Ан Мъри. През 1991 участва в Залцбургския музикален фестивал (Salzburger Festspiele), където играе Анио (от „Милосърдието на Тит“ на Волфганг Амадеус Моцарт). Същата година дебютира и като Розина във Виенската държавна опера[2]. [3]

Най-големият ѝ успех е участието на Залцбургския музикален фестивал от 1992 г., когато замества Мерилин Хорн в ролята на Танкред от едноименната опера. След това участие българката печели вниманието на публиката и получава роли в Лондон (Росиан), Мюнхен (Керубино), Залцбург (Церлина), Флоренция (Идаманте), Цюрих (Шарлот от Вертер), Париж (Ромео от Капулети и Монтеки). Участва и в САЩ – в Ню Йорк (Ромео) и в Чикаго (Идаманте).

Към най-успешните ѝ роли е тази на Секст от „Милосърдието на Тит“, която играе за първи път на Залцбургския музикален фестивал през 1997 г. и играе междувременно в Цюрих, Баварската държавна опера в Мюнхен, Операта „Бастилия“ в Париж, Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон и във Филхармонията на Гастайг в Мюнхен.

Лейбълът за класическа музика RCA/BMG издава записи с арии и дуети, както и цели опери.

Работи в тясно сътрудничество с тенора Хуан Диего Флорес, с когото постига някои от най-големите си успехи – „Пепеляшка“ на Росини в Пезаро и Лондон. През лятото на 2008 г. дебютира в Цюрихската опера като Кармен, партия, която тя пее и през септември 2009 г. в операта в Кьолн.

Живее в Цоликон край Цюрих.[1] Играла в над 50 роли извън България.[4]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Награда Echo за класическа музика 2003
  • Европейска културна награда
  • Камернзенгерин на Баварската държавна опера[4] (юли 2005)
  • Камернзенгерин на Виенската държавна опера (2010)[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Marcus May. Zollikon setzt am 1. August auf einen bulgarischen Opernstar // Tagesanzeiger.ch. Tamedia AG, 23 юли 2007. Посетен на 28 септември. (на немски)
  2. а б Йорданка Христозова-Вайс. Веселина Кацарова: Няма да се съблека на сцената // Труд. Вестникарска Група България ООД, 24 април 2010. Архивиран от оригинала на 2016-03-04. Посетен на 28 септември.
  3. Румяна Таслакова от „Дойче Веле“. Оперната певица Веселина Кацарова: За мен пеенето е красота // vsekiden.com. www.vsekiden.com, 5 септември 2008. Архивиран от оригинала на 2011-05-31. Посетен на 28 септември.
  4. а б Августа Манолева. С мецосопраното Веселина Кацарова – откровено за професията певец // dnes.bg. Инвестор.БГ АД, 27 юни 2011. Посетен на 28 септември.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vesselina Kasarova в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​