Направо към съдържанието

Вашингтонска национална катедрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вашингтонска национална катедрала
Washington National Cathedral
Карта Местоположение във Вашингтон
Вид на храмаангликанска катедрала
Страна САЩ
Населено мястоВашингтон
Посветен наПетър
РелигияЕпископална църква в САЩ
ЕпархияВашингтонски епископален диоцез
Архитектурен стилнеоготика
Изграждане1907 – 1990 г.
Състояниефункционира
Сайтcathedral.org
Вашингтонска национална катедрала в Общомедия

Катедралната църква на свети Петър и свети Павел (на английски: Cathedral Church of Saint Peter and Saint Paul in the City and Diocese of Washington), позната повече с краткото Вашингтонска национална катедрала (Washington National Cathedral), е главният храм на англиканската Епископална църква в САЩ, разположен във Вашингтон, столицата на Съединените американски щати.

Интериорен изглед

Тя е седалище едновременно на председателстващия епископ на Епископалната църква в САЩ и на епископа на Вашингтонския епископален диоцез.

Сградата на катедралата е 6-а в света по големина (вътрешен обем) и на 2-ро място в САЩ[1], както и 4-та по височина структура в града.

Намира се на кръстовището на „Масачузетс“ и „Уисконсин авеню“ в северозападната част на Вашингтон. Влиза в Националния регистър на историческите места на САЩ.

История[редактиране | редактиране на кода]

При полагането на първия камък в основите на катедралата на 29 септември 1907 година присъства президентът Теодор Рузвелт. Строителството продължава 83 години и тържествено завършва в 1990 г. в присъствието на президента Джордж Буш Старши. Построена е в неоготически стил. Автор на проекта е архитект Джордж Фредерик Бодли (George Frederick Bodley).

На 23 август 2011 г. в резултат от земетресението в щата Вирджиния 3 върха на кула от сградата се счупват, а 4-ти се накланя. Повреждания получават и други части на катедралата[2].

Погребения[редактиране | редактиране на кода]

Във Вашингтонската национална катедрала и нейния колумбарий са погребани редица видни личности измежду най-известните американци, сред които:

В катедралата са били траурните церемонии на президентите на САЩ Дуайт Айзенхауер, Джералд Форд, Роналд Рейгън.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]