Направо към съдържанието

Ваня Лазарова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ваня Лазарова
Вања Лазарова
народна певица от Република Македония
Родена
Починала
12 март 2017 г. (86 г.)
Музикална кариера
Инструментивокал

Ваня Лазарова – Димитрова (на македонска литературна норма: Вања Лазарова – Димитрова) е народна певица от Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ваня Лазарова е родена на 27 април 1930 година в кратовското село Страцин, тогава в Югославия. Ваня Лазарова е родена в музикално надарено семейство. Нейният баща е бил депутат от времето на Кралство Югославия. След завършване на педагогическото училище, става танцьорка на народни танци в ансамбъл „Танец“. По-късно е преподавателка в оркестъра „Пеце Атанасовски“.

Ваня Лазарова пее с различни фолклорни ансамбли. Била е член на ансамбъла на Македонското радио и телевизия и е гастролирала и с Македонската филхармония. Тя е първата певица от Република Македония, която е записала плочи за едни от най-големите издателства, сред които е и Филипс. Има голям принос в музиката от филма „Преди дъжда“ на Милчо Манчевски, която е отличена с наградата Златен лъв на фестивала във Венеция в 1994 година. Носителка е на много международни музикални награди. Носителка е на държавната награда „11 октомври“ за култура и изкуство за 2014 година.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]