Направо към съдържанието

Борис Тадич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Борис Тадич
Борис Тадић
сръбски политик
Роден
15 януари 1958 г. (66 г.)

Религияправославие
Учил въвФилософски факултет на Белградския университет
Политика
ПартияДемократическа партия
8-ми президент на Сърбия
11 юли 2004 – 5 април 2012
Семейство
СъпругаВеселинка Заставникович
Татяна Тадич (1997 – )
Подпис
Борис Тадич в Общомедия

Борис Тадич (на сръбски: Борис Тадић или Boris Tadić) е президент на Сърбия от 2004 до 2012 г. [1]

На 27 юни 2004 г. спечелва 5-годишния мандат за президент на Сърбия. На 3 февруари 2008 г. е преизбран за втори мандат и полага клетва на 15 февруари същата година.

Преди президентския пост е министър на телекомуникациите на Съюзна република Югославия и министър на отбраната на Сърбия и Черна гора.

Завършва началното и средното си образование в Белград и специалност Социална психология в катедрата по клинична психология във Философския факултет на Белградския университет.

Работил е като журналист, клиничен психолог, преподавател по психология и научен работник в Института по психология в Белград. По време на следването си участва в опозиционна дейност, заради което е бил затварян. Той е основател и пръв директор на Центъра за развитие на демокрацията и политическите умения.

Тадич е член на Демократическата партия [1] и от 1990 до 2004 г. изпълнява различни партийни функции:

  • секретар на Главния комитет;
  • заместник-председател на Изпълнителния комитет;
  • изпълняващ длъжността председател на Изпълнителния комитет;
  • 2 пъти заместник-председател на Демократическата партия;
  • председател на Демократическата партия от февруари 2004 – 1 г. след убийството на Зоран Джинджич, бившия председател на Демократическата партия.

През 2002 г. Тадич е министър на телекомуникациите в правителството на Съюзна република Югославия. През март 2003 г. е избран за министър на отбраната в Съвета на министрите на Сърбия и Черна гора. При учредяване на парламента на Сърбия и Черна гора през 2003 г. изпълнява функцията на председател на парламентарната група на Демократичната опозиция на Сърбия.

От февруари 2004 г. е председател на парламентарната група на Демократическата партия в сръбската Скупщина.

В първия кръг на президентските избори в Сърбия на 13 юни 2004 г. Борис Тадич спечелва 27,3% от гласовете. На втория кръг на 27 юни 2004 г. Тадич побеждава съперника си – крайния националист Томислав Николич, и става президент на Сърбия. На 3 февруари 2008 г. Тадич отново печели втория тур на президентските избори срещу Томислав Николич и е преизбран за президент на Сърбия.

На 4 април 2012 г. подава оставка. Решението си аргументира с желанието си на 6 май да се проведат, освен парламентарни, и президентски избори, на които той отново ще се кандидатира.[2]

Тадич владее английски и ползва френски език. Женен, баща на 2 деца.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]