Направо към съдържанието

Бернхард Варениус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бернхард Варениус
Bernhard Varen
нидерландски географ
Роден
1622 г.
Починал
1653 г. (31 г.)

Учил вЛайденски университет
Научна дейност
ОбластГеография
Бернхард Варениус в Общомедия

Бернхард Варениус (на немски: Bernhard Varen) е нидерландски географ.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1622 година е Хитцакер, Курфюрство Саксония, тогава в пределите на Свещената Римска империя (днес в Германия). От 1627 година живее в Уелцен, където баща му е проповедник на дука на Брауншвайг. Учи математика в Университета в Хамбург (1640 – 1642) и Кьонигсберг (1643 – 1645). От 1645 година изучава медицина в Лайденския университет и получава медицинската си степен през 1649 година.

Известен е най-вече с книгата си „Geograophia generalis“ („География генерална“), в която за първи път обособява географията като самостоятелна наука. Издадена е на латински език през 1650 г. в Амстердам и преведена на английски и френски, а по-късно по времето на Петър I и на руски език. Тази книга е високо ценена от Нютон, Хумболт, Елизе Реклю, Рател и др. С право някои автори я смятат за първата системна физическа география, допълнена със странознание. Много преди Хумболт и Ритер Варениус предлага сравнителния метод.

В „География генерална“ Варениус споделя възгледите на Коперник, Кеплер и Галилей. Разделя географията на обща и частна, като частната е разделена на хорография и топография. Книгата се състои от 3 части: в първата са разгледани Земята, водата и атмосферата, във втората са разгледани космическите явления, а в третата – отношенията между различните територии и морските връзки на Холандия.

Варениус поставя основите на научното обяснение за наличието на световна система на ветровете. Той е привърженик на емпиричното естествознание. В книгата присъстват съвети за използване на карти, за изчисляване на координати и други. Той не само описва и локализира географските обекти, но и съставя програми или планове за изучаването им.

Умира през 1650 година в Лайден в нищета само на 28-годишна възраст.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Bernhard Varenius (1622 – 1650). Edited by Margret Schuchard. Leiden, Brill, 2007, xxiv, 346 pp. (Brill's Studies in Intellectual History, 159)