Направо към съдържанието

Бел Кауфман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бел Кауфман
Bel Kaufman
Родена
Починала
25 юли 2014 г. (103 г.)
ПогребанаНю Йорк, САЩ

Учила вКолумбийски университет
НаградиАнтидифамационна лига
Семейство

Уебсайт
Бел Кауфман в Общомедия

Бела „Бел“ Кауфман (на английски: Bella „Bel“ Kaufman) е руско-американска професорка и писателка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бел Кауфман е родена в Берлин, Германия, на 10 май 1911 г., където баща ѝ учи медицина. Въпреки че е родена в Германия, родният и език е руски, тя израства в Одеса (Украйна, тогава част от Руската империя). Като дете Бел Кауфман публикува първата си поема, озаглавена „Пролет“, в oдеското списание „Малки звънчета“.

Емигрира в САЩ (Ню Йорк) през 1923 г. на 12-годишна възраст с родителите си. На 18 години се записва в Хънтър Колидж в Ню Йорк, където получава бакалавърска степен. След това следва магистърска степен в Колумбийския университет. След завършването си започва работа като учител в различни нюйоркски училища.

През 1965 г. Кауфман публикува романа „Нагоре по стълбата, която води надолу“ (на английски: Up the Down staircase). Това е роман за току-що завършил млад колежанин, който става учител по английски език в Ню Йорк; базиран е на личното преживяване на Кауфман. „Нагоре по стълбата, която води надолу“ постига в огромен успех, запазвайки място в класацията на бестселъри за 64 седмици. През 1967 г. по-книгата се създава филм със същото име.

През 1979 Кауфман публикувала втори роман „Любов и така нататък...“. Оттогава е написала множество кратки истории. Продължила развитието си като учител и лектор.

Избрана библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Up the Down Staircase (1964)
  • Love, etc. (1979)