Направо към съдържанието

Апостол Маргарит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Апостол Маргарит
Apostol Mărgărit
арумънски просветител
Портрет от „Алманахул Мачедоромън“, 1902 г.
Портрет от „Алманахул Мачедоромън“, 1902 г.

Роден
Починал

Етносарумъни
Апостол Маргарит в Общомедия

Апостол Маргарит (на румънски и на арумънски: Apostol Mărgărit; на гръцки: Απόστολος Μαργαρίτης) е арумънски просветен деец, вдъхновител на румънската пропаганда в Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Семейството на Апостол Маргарит

Маргарит е роден в голямото влашко пиндско село Авдела, тогава в Османската империя, днес в Гърция. В 1862 Маргарит става учител в костурското влашко село Клисура (Влахоклисура) и започва освен на гръцки да преподава и на влашки (арумънски) език. Жени се за клисурката Евантия. Принуден от патриаршеските власти да напусне училище Маргарит остава в Клисура и преподава частни уроци на арумънски. В 1868 година Маргарит отваря влашко училище в родното си село Авдела.[1][2]

Заради дейността си Маргарит е обвиняван от гърците, че е австрийски или католически агент, а няколко пъти е посягано върху живота му – намушкан с нож в Солун, два пъти хвърлян във Вардар и ранен с изстрел в Охридско. В крайна сметка Маргарит е арестуван, но успява да избяга и се установява в Букурещ, където получава финансова подкрепа от властите.

След Руско-турската война от 1877 – 1878 година и обявяването на независимостта на Румъния, османското правителство го приема като училищен инспектор и така Маргарит основава много арумънски училища в империята.

На 3 април 1889 година Маргарит става член на Румънската академия.

Апостол Маргарит умира в 1903 година в Битоля, Османската империя, днес в Северна Македония.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Réfutation d'une brochure grecque par un Valaque épirote (Отхвърлянане на една гръцка брошура от един епирски влах, 1878)
  • Études historiques sur les Valaques du Pinde (Исторически етюди върху пиндските власи, 1881)
  • Les Grecs, les Valaques, les Albanais et l'Empire turc par un Valaque du Pinde (Гърците, власите и албанците от един пиндски влах, 1886)
  • La politique grecque en Turquie (Гръцката политика в Турция, 1890)
  • Raport despre persecuţiile şcoalelor române în Macedonia din partea Grecilor (Доклад за преследването на румънските учители в Македония от страна на гърците, 1875)
  • Memoriu privitor la şcoalele de peste Balcani (Спомени на един училищен инспектор на Балканите, 1887)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Барболов, Георги. Историята на аромъните и взаимоотношенията им с българите, София, 2000, стр. 45.
  2. Силяновъ, Христо. Освободителнитѣ борби на Македония. Т. II. Следъ Илинденското възстание. София, Издание на Илинденската организация, 1943. с. 257.