Направо към съдържанието

Анри Дюверие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анри Дюверие
Henri Duveyrier
френски изследовател
Роден
Починал
25 април 1892 г. (52 г.)
Севър, Франция
ПогребанПер Лашез, Париж, Франция

Националност Франция
Анри Дюверие в Общомедия

Анри Дюверие (на френски: Henri Duveyrier) е френски пътешественик-изследовател на Африка.

Ранни години (1840 – 1857)[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 28 февруари 1840 година в Париж, Франция, най-голямото дете на Чарлз Дюверие (1803 – 1866), известен драматург, и английската му съпруга Елън Клер. Образованието си получава в Лайпциг и Лондон, където за известно време е стажант при известния немски пътешественик Хайнрих Барт, което спомага за по-нататъшната му кариера като пътешественик-изследовател на Северна Африка.

Изследователска дейност (1857 – 1861)[редактиране | редактиране на кода]

Експедиция в Алжир (1857)[редактиране | редактиране на кода]

През 1857 г., едва 17-годишен попада в Алжир и решава да се отдаде на изследването на тази страна. Съумява да се добере до град Лагуат, неотдавна завзет от французите. Там той се запознава с номадите и за първи път вижда истинска пустиня. Идеята да се заеме с изучаването на пустинята и живота на туарегите се оказва у Дюверие сериозно увлечение.

След завръщането си във Франция, Дюверие описва в обширна статия своите преживявания в пустинята, която излиза в Германия през 1858 г. – „Notizen über vier herber. Völkerschaften“ (в сборника „Zeitschrift der Deutschen Morgenländischen Gesellschaft“, 1858). Освен това той завързва преписка с известния немски изследовател на Африка Хайнрих Барт (която продължава до смъртта на немския учен), който одобрява замисълът на юношата и дава на младия изследовател множество полезни съвети. Подобна преписка Дюверие води и с Густав Нахтигал.

Експедиция в Северна Африка (1859)[редактиране | редактиране на кода]

През 1859 г. предприема нова експедиция в Северна Африка като посещава Алжирска Сахара, Южен Тунис, Триполитания, Фезан, Мурзук и областта Туарег-Арджер. Тръгва от Алжир на югоизток, достига до Бискра, продължава на юг-югозапад през долината на сухата река Мзаб и пръв достига оазиса Ел Голеа. Оттам, през Уаргла и Тугурт, достига до Габес в Тунис.

Експедиция в Сахара (1860 – 1861)[редактиране | редактиране на кода]

През 1860 г. получава субсидия от френското правителство за продължаване на изследванията си в Сахара. Същата година от Габес тръгва на юг, преминава последователно през Гадамес, Западен Фезан и Гат, изследва платото Тасили Н'Аджер и северната част на масива Ахагар и през 1861, през Мурзук и Сокна, се завръща в Триполи.

През 1864 излиза от печат монографията му „Les Touareg du Nord“ (в превод „Северните туареги“).

Следващи години (1870 – 1892)[редактиране | редактиране на кода]

През 1870 г. Дюверие участва във Френско-пруската война и известно време прекарва в германски плен. През 1874 г. пътешества в Южен Тунис, а през 1876 – в Мароко.

Завършва живота си със самоубийство на 25 април 1892 година в Севър, Франция, на 52-годишна възраст.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Les Touareg du Nord, Paris, 1864 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Henri Duveyrier в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​