Направо към съдържанието

Али паша джамия (Охрид)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Али паша джамия.

Али паша джамия
Ali Paşa Camii
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение в Охрид
Вид на храмаджамия
Страна Северна Македония
Населено мястоОхрид
Религиясунитски ислям
МюфтийствоОхридско
ИзгражданеXV – XVI век
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ храм
Али паша джамия в Общомедия

Али паша джамия или Сюлейман паша джамия (на македонска литературна норма: Али Паша џамија; на турски: Ali Paşa Camii, Süleyman Paşa Camii; на албански: Xhamia e Ali Pashës) е средновековен мюсюлмански храм, намиращ се в град Охрид, Северна Македония.[1][2][3][4] Али паша джамия е седалище на Охридското мюфтийство.

История[редактиране | редактиране на кода]

Житният пазар и джамията в 1930-те години

Джамията е разположена в Охридската чаршия. За годината на нейното изграждане и за ктитора няма точни данни. На базата на архитектурните особености и простотата на формите, джамията е построена в края на XV или началото на XVI век. Според вакъфнаме от 1491 година, в което се споменават сарай и вакафнамета на Али паша. Вероятно е имало и джамия, носеща името му. В 1823 година в комплекса на джамията е построено медресе, което днес не съществува.[1]

На 22 март 1968 година Али паша джамия е обявена за паметник на културата.[5]

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Основата на Али паша джамия е във формата на квадрат с размери 15 х 15 m. Над квадратната основа се издига осмоъгълен барабан, а над него още един дванадесетостранен барабан, засводен с плитък купол. Преходът е решен с тромпи. Всички страни на харима водят без прекъсване към една-единствена точка в купола, символизираща моничността на Бог. Отдръпнатият купол и тесните прозорци са типични за местната строителна традиция, което говори, че майсторите вероятно са охридчани. Първоначалният трем не е запазен, но следвайки аналогиите с подобни сгради от същия период, вероятно е бил открит трем с три малки купола, подобен на днешния.[1]

Интериорът на джамията се характеризира с единство на пространството, простота на формите и доминация на простора. Михрабът, разположен на югоизточната стена, е с проста форма – вдълбан е в стената, без декоративни елементи и е ограден с плитка профилирана рамка. Минбарът е изработен от камък и единственият орнаментиран обект в интериора. В горната му част има розети и кипариси в плитък релеф.[1] По цялата дължина на югозападната страна е махвилът.[6]

Останките на минарето са разположени в южната част на джамията. То е разрушено през 1912 година по време на Балканската война. Съдейки по размерите на основата му, минарето е било високо и е доминирало чаршията. Строено е от тухли и е в него се е влизало и от трема и от махвила. Евлия Челеби в XVII век казва, че в града има джамия с две минарета. Спомен за второ минаре е запазен и у местното население и следи от него могат да се открият на западната страна. Така Али паша джамия е била сред малкото храмове на Балканите с две минарета.[6]

Джамията е построена от камък и печена тухла.[6]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Pavlov, Zoran, Radmila Petkova. Ottoman Monuments. Skopje, Macedonian Cultural Heritage, Ministry of Culture of the Republic of Macedonia, 2008. ISBN 978-608-4549-03-01. с. 42. Архив на оригинала от 2019-04-04 в Wayback Machine.
  2. Mixhait Pollozhani. Ohri dhe shkatërrimi i trashëgimisë islame // Посетен на 28 октомври 2016.
  3. Петровска, Светлана, Александар Целески, Надежда Поп-Костова, Горан Патчев. Студија за интегрирана заштита на Старото градско јадро (предлог план). Дел 1. Охрид, Национална Установа –Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј –Охрид, 2016. с. 70 - 71.
  4. Yılmaz, Edip, Erdal Elmas. OHRİ’DEKİ (MAKEDONYA) OSMANLI DÖNEMİ CAMİLERİ // Anasay (4). Mayıs 2018. ISSN 2001 2587- 2001. с. 53 - 55.
  5. Петровска, Светлана, Александар Целески, Надежда Поп-Костова, Горан Патчев. Студија за интегрирана заштита на Старото градско јадро (предлог план). Дел 1. Охрид, Национална Установа –Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј –Охрид, 2016. с. 155.
  6. а б в Pavlov, Zoran, Radmila Petkova. Ottoman Monuments. Skopje, Macedonian Cultural Heritage, Ministry of Culture of the Republic of Macedonia, 2008. ISBN 978-608-4549-03-01. с. 45. Архив на оригинала от 2019-04-04 в Wayback Machine.