Направо към съдържанието

Австронезийски езици

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Австронезийски езици
схема на разпространението на австронезийските езици
РазпространениеЮгоизточна Азия, Тайван, Мадагаскар, Океания
Говорени от460 000 000 души
Систематизация по Ethnologue виж
Австронезийски езици в Общомедия

Австронезийските езици са езиково семейство, широко разпространено сред островите в Югоизточна Азия и Тихия океан, Мадагаскар и Тайван. Хавайският, таитянският и малгашкият език (използван в Мадагаскар) очертават географски австронезийската фамилия езици. Австронезийският се дели на дузина подсемейства, от които всички с изключение на един се срещат само в Тайван и близките до него острови (формозанските езици не са свързани с китайския). Всички австронезийски езици извън Тайван принадлежат към малайско-полинезийския клон (понякога наричани екстраформозански езици).

Австронезийското езиково семейство е едно от най-големите в света както по брой на езиците (1268 според справочника „Етнолог“), така и по големина на географското пространство, върху което се разпростира — от Мадагаскар до Великденските острови).

Името австронезийски идва от латинското auster („юг“ или „южен вятър“) и гръцкото nêsos („остров“).

Предполага се че езикът се заражда в източен до югоизточен Китай, след което се прехвърля в Тайван, където се намират най-големите различия в езиците от семейството. Никой от първоначалните континентални езици не се запазва (но някои са пренесени обратно по-късно).

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Австронезийските езици често използват повторения на думи или части от думи (като уики-уики) и също както много от източните и югоизточните азиатски езици имат ограничено количество фонеми и срички предимно от вида съгласна-гласна.

Основни езици[редактиране | редактиране на кода]

Родни езици[редактиране | редактиране на кода]

Официални езици[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]