Направо към съдържанието

Абий Ахмед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абий Ахмед
አብይ አህመድ አሊ
етиопски политик
Роден
15 август 1976 г. (47 г.)

РелигияПротестантство
НаградиНобелова награда за мир (2019)
Семейство

Уебсайтpmo.gov.et/pm/
Абий Ахмед в Общомедия

Абий Ахмед Али (на оромо: Abiyyii Ahimad Alii) е етиопски офицер и политик от Оромската демократическа партия (ОДП) и Революционно-демократичния фронт на етиопските народи (РДФЕН). Служи като министър-председател на Етиопия от 2 април 2018 г.[1] През октомври 2021 г. Абий Ахмед официално полага клетва за втори 5-годишен мандат.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ахмед е роден на 15 август 1976 година в Бешаша в семейството на мюсюлманин оромо и една от четирите му съпруги, етиопска православна амхарка, като самият той по-късно се присъединява към голямата петдесятническа Етиопска църква на вярващите в пълното евангелие. През 1991 година се включва в паравоенно формирование на ОДП, част от воюващата срещу диктатора Менгисту Хайле Мариам опозиционна армия. След свалянето му остава на служба в армията и прави кариера във военното разузнаване, достигайки до звание подполковник.

През 2010 година Абий Ахмед се уволнява от армията и е избран за депутат във федералния парламент от ОДП. През 2015 – 2016 година е министър на науката и техниката, след което става заместник-президент на региона Оромия. След продължителен период на политическа нестабилност, през февруари 2018 година министър-председателят Хайлемариам Десален подава оставка и в последвалата борба за наследството му в управляващата коалиция Ахмед е избран за ръководител на ОДП, РДФЕН и за министър-председател на Етиопия.

Възползвайки се от широката популярност след избора си, Абий Ахмед предприема поредица от бързи реформи. Премахнати са репресивните закони срещу опозицията, освободени са хиляди политически затворници, а режимът на медиите е либерализиран. Обявени са планове за широка приватизация и дерегулиране на икономиката. През юни 2018 година той предава на Еритрея спорния град Бадме, с което фактически въвежда в действие сключения през 2000 година мирен договор между двете страни и дава възможност за нормализация на отношенията между тях. Инициира и други опити за преодоляване на конфликти в региона.

През 2019 година Абий Ахмед получава Нобелова награда за мир „за неговите усилия за постигане на мир и международно сътрудничество и особено за решителната му инициатива за разрешаване на граничния конфликт със съседна Еритрея“.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]