Направо към съдържанието

Абатство Отобойрен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абатство Отобойрен
Abtei Ottobeuren
Изглед от въздуха
Изглед от въздуха
Карта Местоположение
ВидКатолически манастир
Местоположение Отобойрен, Германия
АрхитектЙохан Михаел Фишер
СтилРококо
Изграждане1711 – 1766
Статутдействащо абатство
Сайтabtei-ottobeuren.de
Абатство Отобойрен в Общомедия

Абатство Отобойрен (на немски: Abtei Ottobeuren) е бенедиктински католически манастир, разположен в град Отобойрен в провинция Бавария в Германия. Основан през 764 година, през голяма част от своята история той има статут на имперско абатство – пряк васал на императора на Свещената Римска империя. Съвременните сгради на манастира са построени в средата на 18 век и са смятани за един от най-представителните примери за стила рококо в Южна Германия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Отобойренският манастир е основан през 764 година от неговия пръв абат Тото и е посветен на светците Александър Римски и Теодор Сионски. Сведенията за ранната му история са оскъдни, като е известно, че около 972 година негов абат е свети Улрих Аугсбургски. През 11 век сградите и дисциплината в манастира са в упадък, докато абатът Адалхалм (1982 – 1094) провежда там реформите на Вилхелм Хирзауски. По времето на абат Руперт I (1102 – 1145) към манастира е добавен метох за благородни дами, а монаси от Отобойрен поставят началото на Мариенбергското абатство. Други известни абати от този период са Изенгрим (1145 – 1180), който оставя две исторически съчинения, и блажения Конрад Отобойренски (1193 – 1227). През 1153 и 1217 година абатството е силно засегнато от пожари. През 1299 година манастирът получава статут на имперско абатство.

През 14 – 15 век Отобойренското абатство постепенно запада и когато през 1416 година абат става Йохан Шедлер, там има само 6 или 8 монаси, а годишните доходи на манастира са едва 46 сребърни марки. Нов краткотраен разцвет манастирът достига при абата Леонард Вилдеман (1508 – 1546), когато там е открита печатница и учебен център, превърнал се в средище за бенедиктинците от цяла Швабия. След началото на Тридесетгодишната война учебната дейност е прекратена, а в резултат на съдебно дело от 1624 година манастирът губи статута си на имперско абатство и става васал на Аугсбургската епископия.

През 1710 година Отобойренското абатство отново става имперско и през следващите десетилетия достига най-големия си блясък под ръководството на абата Руперт Нес (1710 – 1740) и неговия наследник Анселм Ерб (1740 – 1767). Съвременните сгради на манастира са построени през 1711 – 1725 година, а манастирската църква – през 1737 – 1766 година.

През 1802 година, по време на Наполеоновите войни, манастирът е разпуснат и имуществото му е секуларизирано, а на следващата година територията му от 165 km² с население около 12 хиляди души е присъединена към Кралство Бавария. През 1834 година манастирът е възстановен като приорат на аугсбургското абатство „Свети Стефан“, а от 1918 година отново е самостоятелно абатство. През 1926 година църквата му е обявена за малка базилика.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Съвременният манастирски комплекс в Отобойрен е построен между 1711 и 1766 година по проект на Йохан Михаел Фишер (1692 – 1766), един от водещите представители на южногерманския късен барок. Самият манастир има правоъгълен план с три големи вътрешни двора, а до северната му фасада е долепена манастирската църква. Тя има необичайно разпложение в направление север-юг, като предната фасада с главния вход и разположените в краищата ѝ двекули е обърната на север.

Основната забележителност на Отобойренското абатство са характерните за стила рококо пищни декорации в интериора, както на църквата, така и на помещенията в манастира. Стенописите и олтара на църквата са изрисувани от Йохан Якоб Цайлер и Франц Антон Цайлер, гипсовите скулптури и релефи на хора и органа са работа на Йохан Йозеф Кристиан, а основната част от щукатурата – на Йохан Михаел Фойхтмайер Младши.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]