Шестият ден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шестият ден
The 6th Day
Официално лого
РежисьориРоджър Спотисууд
ПродуцентиДжон Давидсън
Майк Медавой
Арнолд Шварценегер
СценаристиКормак Уиберли
Мариан Уиберли
В ролитеАрнолд Шварценегер
Майкъл Рапапорт
Тони Голудин
Майкъл Рукър
Сара Уинтър
Робърт Дювал
МузикаТревър Рабин
ОператорПиер Мигнот
МонтажМишел Арсанд
Марк Монте
Доминик Фортин
Филмово студиоPhoenix Pictures
РазпространителColumbia Pictures
Премиера17 ноември 2000 г.
(Германия)
Времетраене124 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$82 милиона[1]
Приходи$96.1 милиона[1][2]
Външни препратки
IMDb Allmovie
Шестият ден в Общомедия

„Шестият ден“ (на английски: The 6th Day) е американски научнофантастичен екшън от 2000 г. на режисьора Роджър Спотисууд. Участват актьорите Арнолд Шварценегер, Тони Голдуин, Майкъл Рапапорт и Робърт Дювал. Това е дебютният филм на Тери Крюз. Филмът излиза на екран на 17 ноември 2000 г. и е разпространяван от Columbia Pictures.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 2015 г. клонирането на животни се превърна в рутина, след успеха на клонирането на овцата Доли, но клонирането на хора е забранено от така наречените закони за „шестия ден“ след неуспешен опит.

Чартърният пилот Адам Гибсън е нает за екскурзия със сноуборд от Майкъл Дракър, милиардер, собственик на корпорацията за клониране Replacement Technologies, който изисква от него да се подложи на привидно рутинен тест за наркотици. Когато съпругата на Адам го информира, че кучето на дъщеря им е починало, той неохотно посещава един от магазините за клониране на Дракър „RePet“, докато партньорът му Ханк се представя за Адам и откарва Дракър в планините, където са убити от убиец, Трип.

Купувайки вместо това аниматронна кукла „SimPal“ в реален размер за дъщеря си, Адам се връща у дома, за да открие свой клонинг със семейството си. Преди да успее да се намеси, Адам е отвлечен от Маршал, шефът на охраната на Дракър, и неговите агенти Талия, Винсънт и Уайли. Адам избягва, убивайки Талия и Уайли и отива в полицията, но се смята, че е избягал психично болен.

Дракър, някак жив, уверява репортерите, че не възнамерява да накара законите за шестия ден да бъдат отменени. Въпреки това, той и неговият главен учен, д-р Грифин Уиър, вече са усъвършенствали незаконното клониране на хора и са съживили клонинги на Талия и Уайли. Адам избяга от полицейския участък и е принуден да убие Уайли отново, преди да намери Ханк в апартамента му, все още жив. Той води Ханк в къщата си и обмисля да убие своя клонинг, но Маршал и Талия пристигат, принуждавайки Адам да се представи за негов клонинг, за да ги изпрати.

Връщайки се в апартамента си, Ханк отново е убит от Трип, който е застрелян от Адам. Умиращият Трип разкрива, че е екстремист против клонирането, който е убил Дракър, който впоследствие е клониран заедно с Ханк. Маршал и Талия пристигат, но Адам избягва с колата им, след като отстреля пръстите на Талия, като взе палеца й, за да заобиколи биометричното заключване на колата. Адам използва палеца, за да се промъкне в Replacement Technologies и да се изправи срещу д-р Уиър, чийто стремеж към клониране е провокиран от рак на черния дроб на съпругата му Катрин; тя разкрива на съпруга си, че знае, че е последният от поредицата клонинги, които той е направил в опит да я излекува.

Уиър обяснява, че тестовете за кръв и зрение, на които Адам е бил подложен, са сканирали неговата ДНК и спомени — уловени като „синкордиране“ — в случай, че трябва да бъде клониран. Той разкрива, че Дракър е бил тайно клониран, след като е починал години по-рано, за да запази контрола върху състоянието си, тъй като клонингите нямат законни права. Вярвайки, че и Адам, и Ханк са били убити заедно с Дракър, Уиър ги клонира, за да се върнат към живота си и да прикрият убийството на Дракър и второто клониране. Уиър дава на Адам синкорда, доказващ, че Дракър е клониран, предупреждавайки, че той може да преследва клонинга и семейството на Адам.

Адам тича към училищния концерт на Клара, където Талия и Винсънт вече са отвлекли жена му и дъщеря му. Изправяйки се лице в лице със собствения си клонинг, Адам разкрива ситуацията им и се съгласява да достави инкриминирания синкорд на Дракър в замяна на семейството си. Уиър се изправя срещу Дракър, който е създал клонингите, включително Катрин, със съкратен живот като застрахователна полица срещу предателство. Дракър убива Уиър, обещавайки да възкреси него и Катрин като клонинги.

Изпращайки хеликоптер-примамка за унищожаване, Адам каца на хеликоптерната площадка на Дракър и всява хаос, докато не бъде заловен. Дракър разкрива, че Адам всъщност е клонингът, доказано от маркировка в клепача му, но осъзнава, че истинският Адам също е проникнал в сградата. Докато оригиналният Адам спасява семейството си, неговият клонинг се бори с агентите на Дракър. Най-накрая са убити и смъртно ранен Дракър се клонира отново, но неизправното оборудване създава деформирано, незавършено тяло. Адам и неговият клонинг бягат в хеликоптера със семейството си, унищожавайки съоръжението и всичките му синхронизации, докато Дракър пада и умира.

Истинският Адам урежда своя клонинг, за когото се открива, че няма съкратен живот като другите клонинги, да започне нов живот в Аржентина, управлявайки сателитен офис на техния чартърен бизнес. Като прощален подарък клонингът дава на семейството котката RePet на Hank, а истинският Адам изпраща на своя клонинг летящо изпращане.

В България[редактиране | редактиране на кода]

На 25 декември 2003 г. Диема+ излъчва филма с български дублаж по телевизията. В него озвучават Силвия Русинова, Борис Чернев, Васил Бинев и Георги Георгиев-Гого.

На 4 април 2022 г. филмът е излъчен по Диема с втори дублаж. Екипът се състои от:

Озвучаващи артистиАся Братанова
Христина Ибришимова
Ани Василева
Христо Узунов
Георги Георгиев-Гого
Николай Николов
ПреводачИлияна Велчева
ТонрежисьорЛазар Йончев
Режисьор на дублажаДимитър Кръстев

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б The 6th Day // Box Office Mojo. Посетен на 2014-08-01.
  2. Harris, Dana. Arnold tells Morris agency hasta la vista // Variety. 2002-07-17. Посетен на 2014-08-01.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]