Човекът с косачката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Човекът с косачката
The Lawnmower Man
РежисьориБрет Леонард
ПродуцентиМилтън Суботски
Масао Такияма
Гимел Еверет
СценаристиБрет Леонард
Гимел Еверет
Базиран наразказ „ Човекът с косачката“ за Стивън Кинг
В ролитеДжеф Фейхи
Пиърс Броснан
Джени Райт
Джефри Луис
МузикаДан Уайман
ОператорРъсел Карпентър
МонтажАлън Баумгартен
Кристина Хетерингтън
Филмово студиоAllied Vision
Fuji Eight Company Ltd.
Lane Pringle Productions
Angel Studios
РазпространителNew Line Cinema
First Independent Films
Премиера6 март 1992 г.
(Германия)
Времетраене108 минути (режисьорска версия – 142 минути)
Страна САЩ
 Великобритания
 Япония
Езиканглийски
Бюджет$10 милиона
Приходи$38 милиона
Хронология
Човекът с косачката 2
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Човекът с косачката“ (на английски: The Lawnmower Man) е фантастичен филм с елементи на ужасите от 1992 година на режисьора Брет Леонард.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Д-р Лорънс Анджело, като част от тайната армия, работи върху проблема за стимулиране на човешкия мозък. Анджело провежда експерименти с маймуни, като им инжектира лекарства, които развиват умствените способности. Едно от шимпанзетата бяга от лабораторията, военните убиват животното, а изследванията на лекаря са застрашени от прекратяване. И тогава Анджело решава да използва своята косачка за трева като „опитно зайче“. Това е млад човек, умствено изостанал сирак, отгледан от пастор, който постоянно жестоко наказва своя ученик. Анджело инжектира Джоб и използва система за виртуална реалност, за да го обучи. В резултат на поредица от такива сесии Джоб развива своя интелект с невероятни темпове. Анджело с гордост съобщава за успеха на своя военен ръководител Себастиан Тимс и Тимс, наблюдавайки напредъка, без да знае Анджело, заменя стимулантите с лекарство, което се е провалило при експерименти с маймуни. Един от страничните ефекти на това лекарство е развитието на изключителна агресивност в лицето, което го приема.

Настъпва фантастичен скок в развитието на Джоб; той овладява способността за телекинеза, подчинява технологиите и компютрите чрез виртуална реалност и прониква в умовете на другите хора. Джоб започва жестоко да отмъщава на онези жители на града, които наскоро му се подиграха, а лудият Джоб изгаря жив своя учител-пастор. Когато Джоб кани новата си любовница Марни в лабораторията за киберсекс, той случайно я подлага на лоботомия и побърква Марни.

Виждайки колко страшно и непредвидимо е развитието на Джоб, Анджело спира да му дава лекарства, но той излиза извън контрол. Напомпан със свръхдози наркотици, Джоб решава да отиде „на живо“ във виртуална реалност. Анджело се опитва да заключи виртуалния Джоб във виртуалния свят с помощта на компютърен вирус и взривява оборудването, с което Джоб се опитва да осъществи лудата си идея. В последния момент обаче Джоб намира мрежова връзка и успява да избяга. Прониквайки във всички световни информационни бази данни, Джоб кара всички телефони на планетата да звънят едновременно.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Джеф Фейхи Джоб Смит – умствено изостанал сирак
Пиърс Броснан д-р Лорънс Анджело – учен, който провежда експерименти с психоактивни вещества и виртуална реалност
Джени Райт Марни Бърк – приятелката на Джоб
Джефри Луис Тери МакКийн
Джеръми Слейт отец Франсис МакКийн
Дийн Норис директор
Остин О'Брайън Питър Паркет
Трой Еванс лейтенант Гудуин
Розали Майе Карла Паркет – майка на Питър
Марк Брингелсън Себастиан Тимс
Рей Ликинс Харолд Паркет
Колийн Кофи Каролайн Анджело

Снимачен процес[редактиране | редактиране на кода]

  • Идеята за филма е на режисьора Брет Леонард и продуцента Гимел Еверет. Заедно те написаха сценарий за студиото New Line Cinema под работното заглавие „Кибернетичният бог“ (на англ. „Cyber God“). Но по това време студиото придоби филмовите права върху историята „Човекът с косачката“ от Стивън Кинг, и продуцентите на филма решиха да използват заглавието на историята и името на Кинг за рекламни цели. В резултат на това „Кибернетичният бог“ беше преименуван на „Човекът с косачката“ и започна да се рекламира като адаптация на Кинг, като писателят бе признат за съсценарист. Сюжетът на филма обаче все още няма връзка с историята, така че Кинг съди създателите на филма. През юли 1992 г. федерален съдия отсъди в полза на Кинг, но при обжалване през октомври 1992 г. беше постановено, че заглавията на екрана могат да останат, но името на Кинг трябва да бъде премахнато от рекламата на филма и Кинг получи 2,5 милиона долара обезщетение.
  • Има две версии на филма: оригиналната режисьорска версия с продължителност 2 часа и 22 минути и съкратената версия с продължителност 1 час и 48 минути. Голяма поредица с участието на шимпанзето Роско беше изрязана от режисьорската версия. В началото на филма Роско бяга от лабораторията и получава помощ от Джоб, който след това става свидетел на застрелването на животното. След това това доведе до няколко други съкращения във филма, за да се премахне препратката към този сюжетен елемент. Друга важна разлика са моментите със съпругата на Лорънс. В театралната версия тя просто изчезва, но в режисьорската версия по-късно тя е контролирана от Джоб и по-късно убита от агенти.
  • Филмът има 37% рейтинг на Rotten Tomatoes.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]