Червена топлина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Червена топлина
Red Heat
РежисьориУолтър Хил
ПродуцентиГордън Карол
Уолтър Хил
СценаристиУолтър Хил
Хари Клейнер
Трой Кенеди Мартин
В ролитеАрнолд Шварценегер
Джеймс Белуши
Питър Бойл
Лорънс Фишбърн
МузикаДжеймс Хорнър
ОператорМатей Ф. Леонети
МонтажДон Арън
Кармел Дейвис
Фрийман А. Дейвис
Филмово студиоCarolco Pictures
РазпространителТрайстар пикчърс
Жанрекшън
комедия
Премиера14 юни 1988
(Германия)
Времетраене104 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
руски
Приходи$34,9 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Червена топлина“ (на английски: Red Heat) е американски филм от 1988 година на режисьора Уолтър Хил с участието на Арнолд Шварценегер и Джеймс Белуши.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Капитан Иван Данко и лейтенант Юрий Огарков от московската милиция ръководят спецоперация срещу грузинския наркобос Виктор Роставили. Роставили обаче успява да избегне залавянето и в последвала престрелка убива Огарков и бяга в Съединените щати. Докато Данко се възстановява от нараняванията си, Роставили е арестуван за дребно нарушение на правилата за движение в Чикаго, а Данко впоследствие е изпратен в Америка, за да арестува престъпника, със строги заповеди да не разкрива истинската същност на екстрадицията на Роставили.

При пристигането си в Чикаго, Данко е посрещнат от детектив сержант Арт Ридзик и детектив Макс Галахър. Докато разпитва Роставили, Данко конфискува мистериозен ключ, скрит в него. Докато Роставили се транспортира до летището, групата попада в засада от неговите хора и Галахър е застрелян и убит, което позволява на Роставили да избяга. Противно на волята на местните власти, Данко решава да остане в Чикаго, за да залови Роставили, а Ридзик е назначен да бъде негов пазач.

Чрез информатор Данко и Ридзик научават, че Роставили работи с местни улични банди за закупуване и контрабанда на необработен кокаин в Съветския съюз. Двамата се изправят срещу американската съпруга на Роставили, Кат Манцети, но попадат в засада, където Роставили изисква от Данко да върне ключа му, принуждавайки двамата да избягат.

Данко и Ридзик отиват в болница, за да разпитат един от хората на Роставили, ранен по време на предишната засада, но той е убит от друг от съучастниците на Роставили, преоблечен като медицинска сестра. Впоследствие Данко стреля и убива убиеца. Шефовете на Ридзик конфискуват оръжието на Данко, тъй като той няма разрешение да носи такова в Съединените щати, и му нареждат да прекрати разследването. Но Ридзик, който все още иска да отмъсти за убийството на партньора си, тайно дава на Данко резервния си пистолет. След това Котката е убита от Роставили.

Връщайки се в хотела си, Данко е нападнат от хората на Роставили. Докато Данко се бие с тях, Роставили се промъква в стаята му и открадва ключа. Ридзик води Данко на посещение при ключар, където сравняват ключа с тези, произведени за шкафчета на автобусна гара. Роставили използва ключа, за да вземе пратката си с наркотици, и открадва празен автобус точно когато пристигат Данко и Ридзик. Преследвайки го в друг автобус, Данко и Ридзик карат Роставили да се блъска в идващия влак. Докато Роставили изпълзява от останките, Данко го убива. По-късно Ридзик отвежда Данко на летището. В знак на новото си приятелство те си разменят ръчни часовници. Данко казва на Ридзик, че са ченгета, а не политици, така че е добре да се харесват. Сцената завършва с поздрава на Данко на Червения площад в Москва.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Арнолд Шварценегер Капитан Иван Данко
Джеймс Белуши Арт Ридзик
Питър Бойл Лу Донели
Ед О’Рос Виктор Роставили
Лорънс Фишбърн Лейтенант Стобс
Джина Гершон Кат Манзети
Ричард Брайт Сержант Галахър
Майкъл Хагърти Пат Нън
Брент Дженингс Абдул Илия
Олег Видов Юрий Огарков[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли - „Червена топлина“ // Internet Movie Database. Посетен на 14 декември 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]