Уикипедия:Предложения за администратори/BloodIce

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на старо гласуване.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!

BloodIce (Беседа; Приноси)

Гласуването е приключило. Предложението е прието с 12 гласа "за" и 3 гласа "против" (с консенсус—80% "за" и 20% "против")

Бих искал да стана администратор в bg.wikipedia.org. Според някои имаме достатъчно администратори, според други не. Склонен съм да поема отговорност, и да отстоявавам принципите на уикипедия. Тази ми постъпка поставя пред мен още повече задължения, затова се надявам да бъде подкрепена. Със сигурност ще има подкрепа от мен срещу евентуален вандализъм, както и още едно око върху всичко ставащо. BloodIce 01:03, 19 август 2006 (UTC)

За

  1. За И сега действа като админ, само дето няма улесненията: следи вандализъм, помага на хората и пише статии най-вече. --The Engineer 16:16, 19 август 2006 (UTC)
  2. Оценка: Подхожда внимателно при конфликти и се опитва да ги разреши. Досега съм го видял само веднъж много ядосан, но пак беше на висота (и не говореше с бащински тон). Чисти след случайни вандали, понякога многократно. твърдо За. -- Златко ± (беседа) 22:08, 19 август 2006 (UTC)
  3. За, макар че наскоро го хванах в недоглеждане (свързана със статия за един поп-фолк певец). Да се надяваме че няма да злоупотребява. --V111P 17:47, 21 август 2006 (UTC)
  4. За. Smartech 01:02, 22 август 2006 (UTC)
  5. За. Имам още 5-10 предложения, но все чакам някой да подбутне самата процедура. --Спас Колев 08:40, 22 август 2006 (UTC)
  6. За. Valac 17:34, 22 август 2006 (UTC)
  7. За --Александър 17:37, 22 август 2006 (UTC)
  8. За --ikonact 20:47, 22 август 2006 (UTC)
  9. За --Методи Колев 04:09, 23 август 2006 (UTC)
  10. За--Гивърна 14:59, 24 август 2006 (UTC)
  11. За--Darsie 19:37, 27 август 2006 (UTC)
  12. ЗаБорислав 13:07, 28 август 2006 (UTC)

Против

  1. Петко 00:57, 23 август 2006 (UTC)
  2. Ванка5 04:23, 23 август 2006 (UTC)
  3. Емил Петков 10:22, 24 август 2006 (UTC)

Коментари

  • По принцип „за“, тъй като не може почти цялата работа да се стоварва върху Спас Колев, а BloodIce е показал, че има желание да върши работа. Проблем е, че гласуването и обсъждането на правилата не е завършило официално. Дали е защото хората са във ваканция, не знам. Също, кандидатурата за да е валидна трябва да се обяви на указаните в правилата (трудно забележими според мен) места. --V111P 02:28, 19 август 2006 (UTC)
Не знам откъде изкача мита за ваканцията, виж статистиките за миналата година например, че август има повече от септември и октомври, а и лично забелязвам голяма навалица. А вандализна нараства лавинообразно според мен и спешно трябват поне 3-4 админа още, един спас не стига заникъде. А правила в нашата уикипедия се обсъждат от година-две и файда няма, ще закрият проекта, а ние още няма да сме ги обсъдили, камо ли приели. --The Engineer 04:57, 19 август 2006 (UTC)
Забелязах кои ги няма, точно останалите админи ги няма, другите са налице, значи още по-спешна нужда от админи.--The Engineer 05:00, 19 август 2006 (UTC)
Принципни въпроси относно Уикипринципите

Преди да преценя как да гласувам моля да кандидатът да отговори на следните въпроси.

  1. Каква е позицията му относно уикипринципа Уикипедия:Никакви лични нападки?
  2. Думата "никакви" от "Никакви лични нападки" какво означава, "никакви", "някакви", или друго?
  3. Предвид, че „Няма никакви извинения за лични нападки към други редактори“, според кандидата има ли някакви извинения за лични нападки към другите редактори?
  4. Какво е направил досега и какво възнамерява да направи за да наложи спазването и отстояването на този уикипринцип от системните му нарушители като например: Потребител:ИнжИнера и пишещите от сметката Потребител:The_Engineer (с марионетките им)?

Имам още въпроси, но ще се радвам да разбера становището и намеренията на кандидата по тези принципни въпроси. --Петко 01:11, 20 август 2006 (UTC)

Принципа е въведен, за да се улесни работата в уикипедия, и е препоръчително да се спазва. Досега не съм направил нищо, освен да се въздържам от използването им (и съм премахвал само грубите вандализми). За в бъдеще със сигурност ще чистя, до кокото е възможно лични нападки, като естествено това няма да е 24/7/4/12. Не знам какво намекваш за конкретните потребители - администраторските права няма да ме направят Бог - ако общността прецени нещо, предложено по конкретния ред, тогава който и да е администратор ще се намеси. Казал съм многократно, че не удобрявам изразните похвати на ИнжИнера, но в част от казаното има смисъл. BloodIce 11:48, 20 август 2006 (UTC)
Благодаря, че отговори на първия от четирите ми въпроса. Относно четвъртия въпрос, уточнявам: за момента имаме единствено спешна нужда и работа за администратор, който твърдо да се застъпва за спазването на уикипринципа Уикипедия:Никакви лични нападки, многократно нарушаван от няколко предимно "ветерани", отблъскващи нови и стари потребители и разрушаващи нормалната обстановка на колегиално обсъждане. Друг някакъв вандализъм нямаме чак толкова; страници/файлове за бързо триене всеки може да ги отбележи и т.н. Така че ми е интересно, понеже пишеш, че ще отстояваш някакви уикипринципи, как ще помагаш за отстояването този точно уикипринцип. Затова зададох втория и третия въпрос (задавам ги пак, че се отплеснахме):
2. Думата "никакви" от "Никакви лични нападки" какво означава, "никакви", "някакви", или друго?
3. Предвид, че там пише „Няма никакви извинения за лични нападки към други редактори“, според кандидата има ли някакви извинения за лични нападки към другите редактори?
Допълвам, че това правило е част от официалната политика. Било е тука преди всички ние да дойдем и още е тук. "Общността" все още не сме гласували отхвърлянето му, което означава, че е в сила. Затова питам що е то "никакви". Благодаря. --Петко 12:12, 20 август 2006 (UTC)
Според мойте субективни преценки, усещам, че целта ти не е информационно просветление.
2. Считам, че от малък правя разлика между буквичките "и" и "я", съответно за мен посочените думи носят различен смисъл. Т.е. да, правя разлика. Мога да надникна в речника, ако те интересуват точни дефиниции.
3. Не, за лични нападки няма извинение. Проблемът, е че дали едно нещо е лична нападка е субективно. Но да, ако забележа очевидни псувни и лигавщини, ще ги отстраня. Единственото недискутабилно право да блокираш някого е по "заплахи или действия (включително извън сайта на Уикипедия)".
А сега и аз имам въпрос - Кандидатствам ли за длъжност, с високо заплащане, сериозни морални облаги с доживотен щат в която съм разпределен в полето чистач на лични нападки? Моля това да ми бъде разяснено. Благодаря. BloodIce 12:36, 20 август 2006 (UTC)
Ти си знаеш:-). Аз казах какъв тип администратори ни липсват, най-добре точно такива да изберем. --Петко 12:50, 20 август 2006 (UTC)
П.П. Не съм казал, че трябва да им чистиш простотиите (това е към У:ПЛН). У:НЛН, казва че не трябва да бъдат въобще допускани. --Петко 12:55, 20 август 2006 (UTC)

Петко, кажи си го в прав текст, че държиш всички администратори да приемат У:НЛН като закон Божи, и да го предпочитат пред всичко друго (може би дори пред У:НГТ?). За теб може да има нужда само от един тип администратори, но за другите може да има нужда от други типове. Не съм съгласен ти да изразяваш своето мнение като наше или мое. Аз лично намирам нюанси на нападателност в изказа на отговорите, които „задаваш“. И понеже ги задаваш на конкретна личност, то ги намирам за твърде лично нападателни.

Освен това се опитваш да изкараш разни правила като приети, официализирани и т.н. Прецедента Dbogdev показа, че правилата на английската Уикипедия не се продължават автоматично в българската поради езиковата бариера. Риторичен въпрос: докъде стигна процедурата за правило за блокиране? Май до националното дърво. -- Златко ± (беседа) 19:55, 22 август 2006 (UTC)

Уикипедия:Никакви лични нападки няма допирни точки с У:НГТ, едното не изключва другото, така че и двете са задължителни правила. И си в грешка за правилата: юрисдикцията на техния арбитражен комитет не се продължава тук, поради езиковата бариера. Ти да се би да се опитваш да изкараш официалната политика на Уикипедия като някакви "разни правила"??? Не казвай, че У:НГТ, У:ВП, en:WP:NOR, GFDL и Уикипедия:Никакви лични нападки не се продължавали автоматично -- продължават се, а на който не му изнасят, може да вземе софтуера и съдържанието и да си направи клон. Английската енциклопедия е доказателство, че е възможно правенето на неутрална енциклопедия и разговаряне без отправяне на заплахи, обиди и другите лични нападки, изброени в страницата У:НЛН. --Петко 00:55, 23 август 2006 (UTC)
„Петко бре, чети! Петко пак не ще ...“ Ухилен съм. Хайде да се вземем за ръчичка и да прочетем дума по дума: "This page is an official policy on the English Wikipedia." - „Тази страница е официална политика на английската Уикипедия“!!! Английската Петко, не немската, френската или българската. Оттам насетно докато не ми покажеш обсъждане в българската и/или английската Уикипедия, всичките ти опити да разшириш обхвата на правилата висят във въздуха. -- Златко ± (беседа) 07:26, 23 август 2006 (UTC)
  • Обяснение за Петко на неговото интелектуално равнище:
Понеже не схващаш сложен български, това, което ти намекват по-горе, ще ти го обясня в прав текст: Никой не иска тука хора като подкрепяните от тебе. Това, че някой е дошъл тука, не му дава право да си разнася простотията и упорството, едновременно виреки нос, цитирайки У:НЛН. Което според тях значи: „ние може да сме тъпи, прости и нахални и да губиме времето на по няколко човека да оправят след нас, ама никой нищо не може да ни каже.“ Досега щеше сам да го забележиш - не искат ги! Ама не си наблюдателен. --ИнжИнера 08:55, 23 август 2006 (UTC)


Ами да го покажа обсъждането: Уикипедия:Решения за политиката/Анекс към процедурата за решения на политиката

... Основните средства, с които уикипедианската общност си служи за изграждането на енциклопедията, са Лицензът за свободна документация на ГНУ и Неутралната гледна точка. Достоверността на текстовете се постига чрез възможност за проверка. За добрите взаимоотношения помежду си, участниците спазват цивилизованост и уикиетикет.

Българоезичната уикипедианска общност следва по традиция практиките, правилата и препоръките от най-голямата и стара уикипедианска общност - англоезичната. Повечето правила, методи и средства са изпитани с времето и на практика се прилагат успешно и в българоезичния проект. Част от практиките в англоезичната уикиобщност в момента не се прилагат тук, поради разликата в големините на двете общности. Част от правилата, управляващи българоезичния проект, са специфични за тукашната общност....

(Добавен получер шрифт; тези, които не се прилагат поради разлика в големините изчакват поради липса на участници, примерно: "Арбитражен комитет".) (1) Тези правила, които изрично са изброени, се прилагат и тук открай време. Това обсъждне и гласуване го е потвърдило. Ти товава си бил с други потребителски имена, вероятно затова не си го спомняш. Аз не мога да повярвам, че хора като тебе са склонни да приемат такова грубо нарушаване на Уикипринципите. (2) Това твоето е тролско държание, но по-специфично, и не е нещо ново - опит чрез техническа интерпретация на Уикиправилата да се върви срещу основните принципи, които те защитават. --Петко 09:16, 23 август 2006 (UTC)

  • Добре-е, стъпка 1 стана - имаме източник. Сега остава да покажеш как този източник доказва твоята теза! Аз чета: „Българоезичната уикипедианска общност следва по традиция ...“, заедно с „Част от практиките в англоезичната уикиобщност в момента не се прилагат тук ...“. Думата традиция в българския език показва повтаряемост, но не показва задължителност. Можеш да очакваш (или поне да се надяваш) някой да спазва традицията, но опитите да го задължиш да я спазва често са обречени! Точно тази „част от практиките“, заедно с твоето „които изрично са изброени“ торпилира приложимостта на У:НЛН - няма я сред изброените, т.е. е немного приложима за твоя джихад.
  • Опитай се да преглътнеш факта, че от старейшина на селото си се превърнал в един от старците. За кой ли път ще поискам да представиш източници за тези митични „други потребителски имена“. „Хората като мен“ са красиви, интелигентни, ерудирани, можещи и скромни, защо държиш да се дистанцираш от нас Ухилен съм? Благодаря за препратката, ще я запазя за употреба срещу теб - "2. Asserting that technical interpretation of Wikipedia:Policies and guidelines should override the principles they express" доста добре пасва на твоето четене на Евангелието :-). Поздрави, Златко ± (беседа) 11:18, 23 август 2006 (UTC)
И ето, че пак се опитваш да интерпретираш правилата така, че да се върви срещу принципите им: като изрично са изброени Цивилизованост и Уикиетикет -- тях трябва ли да спазваме? У:НЛН е една част от Уикипедия:Цивилизованост (ако беше ги прочел, нямаше да извърташ така). Колко сте "красиви, интелигентни, ерудирани, можещи", че и "скромни" е извън предмета на разговора и на Уикипедия. Лошо е, че толерирате такова грубо държание и грубо нарушаване на Уикипринципите (което е предмета на разговора). --Петко 13:58, 23 август 2006 (UTC)
Петко, аз приемам, че всеки чете евангелието по своему - има вярващи, има по-вярващи, има и сляпо вярващи. Но да ме накараш да спазвам всички пости през годината можеш само с груба сила. Ако имаш желание, би могъл да си преведеш иносказателността в правила на Уикипедия. Независимо какво мислиш за моето тълкувание на правилата или в какво ме обвиняваш!
Ако обичаш цитирай точно източниците си - може би ти считаш или на теб ти се струва, ча аз „интерпретирам“, „спазвам“, „толерирам“ и т.н. Освен твоята, има още гледни точки за моето поведение, и моята гледна точка е малко по-различна. Остава да научим ГТ на другите, любопитно ми е дали Спас поддържа твоите обвинения съгласно „мълчаливия консенсус“, който обсъждахме днес :-).
Щом намираш, че темата какви сме е извън темата на форума, то те моля да ни спестиш мнението си за „хора като мен“. Каза каквото искаше да кажеш, показа каквото искаше да покажеш, гласува както си беше наумил, какво още ти липсва? Ако искаш да обсъждаш мен с мен, имам си беседа. За обсъждането ми с другите има У:Р и У:ЗА. Остани си със здраве! Златко ± (беседа) 20:00, 24 август 2006 (UTC)
Ами след като декларираш:
  • Уикипедия:Никакви лични нападки е само традиция, която не е задължително да се спазва, още повече, опитите да се спазва са обречени; (интерпретация, толериране)
  • Верно е, че Уикипедия:Цивилизованост и Уикиетикет са обсъждани, но това изключва Уикипедия:Никакви лични нападки; (интерпретация, толериране)
  • При всяка проблематична ситуация, сляпо защитаваш (някои от) нарушителите; (толериране)
  • И тази страница я превърна във форум, опитвайки се всячески да я размиеш и извъртиш нещата; (некоректно и неетично поведение)
от други източници няма нужда. И темата какви сте не съм я отварял аз -- тук се обсъждат не лични качества, а поведения. Изглежда ми, че тези дни с теб не е възможно да се обсъди нормално по темата, затова наистина те моля да идеш да пишеш в беседата си. --Петко 02:14, 25 август 2006 (UTC)
Имам твърде малък стаж в уикито за да дам гласа си "За" или "Против" в това гласуване. Но от гласуванията по-горе е видно, че вероятно BloodIce ще стане администратор. Препоръката ми към него е да бди най-зорко (доколкото има възможност разбира се) над вандализма и недодяланите редакции в статиите за българските градове и села. По мое лично мнение в тези статии се наблюдават много подобни писания. (--Прон 14:39, 29 август 2006 (UTC))
Имаш над 2,5 месеца и над 400 редакции, значи си пълноправен и пълнокомпетентен редактор. Или греша?--Механик-водач 14:45, 29 август 2006 (UTC)
Прон, аз и сега го правя - можеш да надзърнеш в приносите ми (е верно трябва да се поровиш, но възвръщането на вандализми и загуба на категоризиране и шаблони присъства на места). Не мога да гарантирам непрекъснат надзор, но със сигурност наблюдение е в плановете ми. BloodIce 14:52, 29 август 2006 (UTC)
Приятно ми е да го узная. Аз понеже отсъствам често и не мога да следя всичко, а и нямам навик да гледам в "канчето на другия" както е казано в една българска поговорка. За статиите с българска тематика по принцип най-много ме боли (нали сме българска енциклопедия) като виждам най-различни безумия писани в тях (предимно от анонимни потребители). Та препоръката ми е колкото можеш и най-вече следи анонимните, в края на краищата да не си робот. По-горе Инжинера ме подсети да видя и моите редакции, дори и тях не знаех. (--Прон 15:13, 29 август 2006 (UTC))
Нагледно доказателство: 2231 редакции, първата от които на 11 май 14:25:56. Краен резултат преизпълнение на плана с над 400% и един месец над лимита :-). Пълноправен си отвсякаде! -- Златко ± (беседа) 15:36, 29 август 2006 (UTC)
Не съм Инжинера. Ще се опитам повече да не ползвам тази сметка, заради непрестанните обърквания. --Механик-водач 17:38, 29 август 2006 (UTC)