Суисеи (космически апарат)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Суисеи
Апаратът Суисеи
Общи данни
Основни изпълнителиJAXA
Типавтоматичен
Основни целиполет краи Халеевата комета
Дата на изстрелване7 януари 1985 г.
Учиноура
Стартова установкаM-3SII-1
Маса139,5 kg
Орбита/траекторияхелиоцентрична
Продължителностдо 20 август, 1992
Уебстраницаwww.isas.ac.jp/e/enterp/missions/complate/suisei.shtml
Оборудване
  • CCD
  • UV камера
  • Слъчнчеви сензори

Суисеи (на японски: すいせい) е автоматичен космически апарат, разработен от Японската агенция за аерокосмически изследвания.

Част е от Халеевата армада заедно със Сакигаке, Съветско/Френския Вега, апарата на ЕКА Джото и американския ICE, конструиран да изследва Халеевата комета при преминаването ѝ през вътрешната Слънчева система през 1986.

Характеристика на космическия апарат[редактиране | редактиране на кода]

Суисеи е идентичен по конструкция и форма със Сакигаке, но носи различни уреди, като CCD UV камера и инструмент за засичане на слънчевия вятър.

Основната цел на мисията е да направи ултравиолетови снимки на водородната корона 30 дни преди и след преминаването на Халеевата комета през еклиптиката. Параметрите на слънчевия вятър са измерени за много по-продължителен период от време. Хидразиновите бутала са използвани за контролиране на скоростта и положението на апарата. Слънчевите сензори служат също за контрол на Суисеи.

Изстрелване и среща с кометата[редактиране | редактиране на кода]

Суисеи е изстрелян на 18 август 1985 с установката M-3SII-1 от космодрума Ухинура. Пратен е, за да пресече пътя на Халеевата комета при преминаването ѝ във вътрешната Слънчева система, след което космическият апарат ще остане в хелиоцентрична орбита за по-късно използване, докато все още е в изправност.

Суисеи започва ултравиолетови наблюдения върху кометата през ноември 1985, като изпраща по 6 изображения на ден. Апаратът се среща с кометата на 8 март 1986 г. на разстояние 151 000 km.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]