Страх и желание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Страх и желание
Fear and Desire
РежисьориСтенли Кубрик
ПродуцентиСтенли Кубрик
СценаристиХауърд Саклър
В ролитеФранк Силвера
Кенет Харп
Стив Койт
МузикаДжералд Фрайд
ОператорСтенли Кубрик
МонтажСтенли Кубрик
РазпространителДжоузеф Бърстийн
Премиера31 март 1955
Времетраене62 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$ 39 000-$ 53 000
Външни препратки
IMDb Allmovie
Страх и желание в Общомедия

„Страх и желание“[1] е американски антивоенен филм от 1953 г. Стенли Кубрик изпълнява ролята на режисьор, продуцент и монтажист, а сценарият е дело на Хауърд Саклър. Екипът на филма се състои от 15 души, а Кубрик прави режисьорския си дебют в пълнометражното кино. Въпреки че в сюжета не се споменава конкретна война, той се появява по време на Корейската война.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята се развива по време на война между две неопределени страни. Самолет, превозващ четирима войници, се разбива на 10 километра от вражеската линия. Войниците стигат до река и правят сал, надявайки се, че с помощта на течението ще могат да достигнат до батальона си. Докато строят сала си, са посетени от младо момиче, което не говори техния език. Войниците пленяват момичето и го връзват за дърво с коланите си. Най-младият от тях – Сидни е оставен да охранява момичето. Той започва разговор с нея, но тъй като тя не го разбира, той изпада в състояние на делириум. След като я развързва, тя се опитва да избяга, но е фатално простреляна от Сидни. Един от другите войници – Мак намира мъртвото момиче и вижда как Сидни бяга към реката. Той се обръща към командира – лейтенант Корби и приятеля му Флечър, искайки позволение да вземе сала на самостоятелна мисия за отстраняването на вражеския генерал. Разсейвайки охранителите на генерала, Мак е ранен, докато в същото време Флечър и Корби успешно проникват във вражеската база и убиват противниковия генерал. След това с помощта на вражески самолет двамата успешно стигат до собствената си база. След кацането двамата ядат и пият със своя генерал и се връщат при реката, чакайки пристигането на Мак. Седейки там, двамата провеждат философски разговор за войната и как никой не е подготвен за нея. Те виждат сала, носещ се надолу по реката със Сидни и мъртвото тяло на Мак.

Край на разкриващата сюжета част.

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Преди заснемането на „Страх и желание“, Кубрик работи като фотограф за списание и режисира два кратки документални филма. След натрупания опит като режисьор, Кубрик решава, че иска да заснеме първия си пълнометражен филм и напуска работата си.

Сценарият е дело на съученик на Кубрик от гимназията в Бронкс, Ню Йорк. По-късно Саклър печели наградата Пулицър за драмата си от 1968 „Великата Бяла Надежда“.

Финансирането на филма е осигурено с помощта от семейството и приятелите на Кубрик, като повечето от средствата са предоставени от чичо му, който е собственик на успешен фармацевтичен бизнес. Смята се, че първоначалният бюджет на филма е около $10 000.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Fear and Desire // theguardian.com, 3 февруари 2013. Посетен на 6 ноември 2019.