Резолюшън (остров, Канада)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Карта на остров Резолюшън
Местоположението на остров Резолюшън в Канадския арктичен архипелаг

Остров Резолюшън (на английски: Resolution Island) е 38-ият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 1015 км2, която му отрежда 47-о място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската територия Нунавут. Необитаем.

Островът заема стратегическо място в източния вход на Хъдсъновия проток. На 108 км на юг се намира п-ов Лабрадор, а на 36 км на северозапад – п-ов Мета Инкогнита, най-южната част на остров Бафинова земя. От Бафинова земя го отделят протоците Гейбриъл (Gabriel Strait) и Анаполис (Anapolis Strait) с о-вите Лоуър Савидж по средата. Тесния, 3,8 км проток Грейвс (Graves Strait) на север, осеян с множество малки островчета, го отделя от по-малкия остров Еджъл. Далеч на изток, зад протока Дейвис е Гренландия.

Бреговата линия с дължина 394 км е силно разчленена, осеяна със стотици малки заливи и полуострови, които представят идеални условия за котвени стоянки. Островът има форма на правоъгълен триъгълник, като правият му ъгъл е обърнат на североизток. Дължината му от северозапад на югоизток (основата на триътълника) е 50 км, а най-голямата му ширина (височината на триъгълника) – 32,3 км.

Релефът на острова е нискохълмист с дълбоко всечени долини, по които текат къси реки, протичащи през стотици езера, езерни разширения и заблатени местности. Максимална височина до 420 м в северната част на острова.

Островът е открит на 28 юли 1576 г. от английския мореплавател Мартин Фробишър, по време на третото му плаване за търсене на Северозападния морски проход. На острова Фробишър прочита резолюция, с която обявява всички открити от него земи за английски владения и затова кръщава новооткрития остров Резолюшън.

От 1954 до 1973 г. в най-южната част на острова функционира американска военна база, явяващя се част от системата за ранно радиолокационно предупреждение. През 1974 г. базата е предадена на Канада, а през 1984 г. е закрита и законсервирана. През периода 1987-1990 г. са взети проби от почвата и водата около бившата база и са открити значителни замърсявания с химикали, азбест и тежки метали. През 1997 г. започват мащабни мероприятия за очистване на замърсяванията на околната среда, които вече са почти финализирани.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Резольюшен (остров, Канада)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​