Николай Марков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николай Марков
български полицай
Роден
26 април 1970 г. (54 г.)

Учил вНационален военен университет
Работил вНационална служба за охрана
Нов български университет

Николай Георгиев Марков е български полицай, работил през 1993 – 2007 година в Националната служба за сигурност, и коментатор по въпроси на националната и международната сигурност.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 26 април 1970 г. Завършва военния университет във Велико Търново, а след това – и специалност „право“. Започва работа в Националната служба за охрана през 1993 г. Дисциплинарно уволнен от системата през 2007 г. след скандал с президента по това време Георги Първанов[1] поради неизпълнение на заповед. Въпреки добилото популярност обръщение „Полковник Николай Марков“, той се уволнява от Въоръжените сили с чин подполковник[2].

Николай Марков е завършил магистърска степен в Националния военен университет с отличен успех. Дълги години работи като офицер в сферата на националната сигурност, където е заемал различни длъжности, свързани с противодействие на заплахи от тероризъм. Започва професионалната си кариера като разузнавач и достига до поста на главен инспектор. Ръководи и участва в различни звена за превенция на въоръжени посегателства срещу значими вътрешно-политически и международни лидери. Има професионален опит в противодействието на организираната престъпност. Автор е на няколко специализирани научни доклада в областта на управлението на системата за защита на националната сигурност и устойчивото управление на кризи. Прави научни изследвания в областта на латентните кризи в системата на сигурността и влиянието им върху политическата и гражданска сигурност. Лектор е на различни професионални курсове в областта на разузнаването и контраразузнаването, противодействие на организираната престъпност, превенция на общата престъпност, традиционните религии и противодействие срещу тероризма, криминалистична техника, цифрови и технологични трансформации в сигурността (киберсигурност), криминалистична тактика и криминалистична експертиза.[3]

Публикации[редактиране | редактиране на кода]

  • CTRM166 Проект: Противодействие на организираната престъпност.[3]
  • CTRM254 Противодействие на организираната престъпност.[3]
  • CTRM350 Модерно разузнаване и контраразузнаване.[3]

Интервюта[редактиране | редактиране на кода]

Николай Марков е чест гост в телевизионни и радио предавания в редица национални медийни компании, в областта на своите компетенции: Българското национално радио,[4] Нюз.бг.,[5] Би Ти Ви.,[6] Евроком Ти Ви и много други, по-малко популярни медии.

Цитати от Николай Марков[редактиране | редактиране на кода]

Единствените неща, пред които аз се прекланям в живота, това са целите, които човечеството си поставя.[7]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Полк. Николай Марков // old.svobodni.bg. Посетен на 5 май 2023.
  2. Ас. Николай Марков // securitystudies.nbu.bg. Посетен на 25 април 2024.
  3. а б в г Ас. Николай Марков // ecatalog.nbu.bg. Посетен на 5 юни 2023.
  4. Големинова, Даниела. Николай Марков: Има заговор, жертвата е Кирил Петков // bnr.bg, 26 май 2023. Посетен на 5 юни 2023.
  5. Статии, свързани с Николай Марков // news.bg. Посетен на 5 юни 2023.
  6. Полк. Николай Марков: Не съм видял мутра така да хвърля и поругава българското знаме // btvnovinite.bg, 9 юли 2020. Посетен на 5 юни 2023.
  7. Анастасова, Таня. Николай Марков: Бъдещето на света е възможно само като бъдеще на човечеството // liberta.bg, 27 януари 2022. Посетен на 5 юни 2023.