Косвени жертви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Косвени жертви
Collateral Damage
РежисьориАндрю Дейвис
ПродуцентиХоук Коч
Никълъс Майър
СценаристиДейвид Грифитс
Роналд Рус
В ролитеАрнолд Шварценегер
Елиас Котеас
Франческа Нери
Клиф Къртис
Джон Легуизамо
Джон Туртуро
МузикаГреъм Ревъл
ОператорАдам Грийнбърг
МонтажДав Хоениг
Деник Вирклер
СценографияФилип Росенбърг
КостюмиДжеймс Тайсън
Филмово студиоБел Еър Ентъртеймънт
РазпространителУорнър Брос Пикчърс
Жанрeкшън
трилър
Премиера4 февруари 2002 г. (премиера)
8 февруари 2002 г. (САЩ)
(САЩ)
Времетраене109 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
испански
Бюджет85 млн. долара
Приходи78,4 млн. долара
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Косвени жертви“ (на английски: Collateral Damage) е американски екшън трилър от 2002 година на режисьора Андрю Дейвис. Във филма участват Арнолд Шварценегер, Елиас Котеас, Франческа Нери, Клиф Къртис, Джон Легуизамо и Джон Туртуро. Филмът е пуснат в Съединените щати на 8 февруари 2002 г.[1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Бомба детонира на площада на сградата на колумбийското консулство в Лос Анджелис, убивайки девет души, включително каравана от колумбийски служители и агенти на американското разузнаване. Сред убитите цивилни са съпругата и синът на пожарникар от LAFD, капитан Гордън „Горди“ Брюър, който беше ранен при експлозията. До Държавния департамент на САЩ е изпратена лента, в която маскиран мъж, наричащ себе си "Ел Лобо" (Вълкът), поема отговорност, оправдавайки го като отмъщение за потисничеството на Колумбия от Съединените щати. ФБР смята, че Ел Лобо е колумбийски терорист на име Клаудио Перини. Офицерът от ЦРУ Питър Бранд, началникът на колумбийската станция, е сурово порицан за инцидента от комитета за надзор на Сената, който незабавно прекратява всички операции на ЦРУ в Колумбия. Бранд се връща ядосан в Момпос и се среща с паравоенните си съюзници, за да планира голяма офанзива за свалянето на Клаудио.

Разочарован от политическата бюрокрация по отношение на разследването, Бруър пътува до Момпос, за да преследва лично Клаудио, но бързо е арестуван за незаконно влизане. Партизаните организират бягство от затвора, за да освободят другарите си и отвличат Брюър, за да поискат голям откуп за него. Отделението на Бранд е предупредено за присъствието на Брюър в Колумбия, но пристига твърде късно. Брюър бяга от затвора, избягва залавянето и си осигурява пропуск за партизанска зона от канадския механик Шон Армстронг. Армстронг го запознава с наркотрафика Феликс Рамирез, управител на съоръжението за разпространение на кокаин, което финансира партизаните. Маскирайки се като "механик", Брюър монтира няколко импровизирани експлозива и унищожава съоръжението. Феликс е обвинен за унищожаването на растението за наркотици и е екзекутиран пред очите на криещия се Брюър. Брюър прониква в щаба на Клаудио и залага бомба, за да го убие, но той е заловен, когато се опитва да попречи на жена, Селена, да бъде уловена в радиуса на взрива заедно със сина й, Мауро. В дома на Клаудио Селена разкрива, че е съпругата на Клаудио. Тя и Клаудио веднъж загубиха собственото си дете по време на американска атака, което принуди Клаудио да стане терорист; Селена намери и осинови Мауро, чиито родители бяха убити при нападението. Независимо от това, Селена в крайна сметка съчувства на Брюър и признава, че Клаудио планира нов атентат във Вашингтон, окръг Колумбия.

Междувременно частта на Бранд открива комплекса на Клаудио и започва атака. По време на последвалата престрелка Селена помага на Брюър да бъде освободен и заедно с Бранд се връщат обратно в Държавния департамент във Вашингтон, за да помогнат в издирването на Клаудио. Селена идентифицира Union Station като цел и ФБР разследва. Под претенцията, че използва тоалетната, Селена се извинява от командната стая и се дразни, когато Мауро отказва да дойде с нея. Когато Бруър вижда Селена да прави същия жест като маскирания мъж, който твърди, че е Ел Лобо в лентата, той разбира, че тя е била Вълкът през цялото време, а Клаудио служи като нейна фигура и че целият мотив зад каузата им е лично отмъщение за смъртта на дъщеря им от ръцете на САЩ. Освен това Брюър предполага, че истинската цел е Държавният департамент и че той е бил използван, за да помогне на Селена да премине през охраната на сградата. Брюър бързо изхвърля натоварения с бомба играчка динозавър на Мауро през прозорец секунди преди да избухне. Бранд, осъзнавайки подозренията на Брюър, е застрелян и убит, опитвайки се да спре Селена да избяга от сградата.

Брюър преследва Селена до мазето на сградата, където тя и Клаудио тръгват през тунелите на мотоциклет. Брюър намира конзолата за управление на тунела и затваря портите, предотвратявайки бягството им. Брюър използва брадва, за да разкъса някои газови линии по стените на тунела и докато се връщат обратно, Селена стреля по Брюър, неволно запалвайки газа. Брюър скача през врата точно когато целият тунел експлодира. Селена и Клаудио обаче оцеляват след взрива и го атакуват едновременно. След кратък ръкопашен бой, Селена е убита от електрически ток, като е хвърлена върху откритата верига на контролния панел, а самият Клаудио е убит, когато Бруър хвърля брадва в гърдите му, преди да успее да взриви втора бомба в Държавния департамент .

Впоследствие Брюър носи Мауро на ръце, докато напускат Държавния департамент. Глас зад кадър в новинарската емисия обяснява, че Брюър ще получи Президентския медал на свободата за предотвратяване на една от най-лошите терористични атаки в историята на САЩ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Warner Bros. Pictures to Release Action Thriller Collateral Damage, Starring Arnold Schwarzenegger, Nationwide on February 8, 2002 // Berkshire Hathaway, November 14, 2001. Архивиран от оригинала на November 16, 2001. Посетен на June 9, 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]