Кончето (заслон)

За седловината със същото име вижте Кончето.

Заслон Кончето
Заслон Кончето, на заден план ръбът към връх Баюва дупка
Карта
МестоположениеПод в. Баюва дупка
ПланинаПирин
Надм. височина2760 м
Брой места10
Водоснабдяванене
Електрифициранене
Санитарни възлине
Удобстване
Координати41°47′15.3″ с. ш. 23°22′56.9″ и. д. / 41.787583° с. ш. 23.382472° и. д.

„Кончето“ е алпийски заслон в Пирин планина,[1] България, на 500 м (15 мин) югоизточно от връх Баюви дупки (2820 м), по главното било. Надморската височина е 2760 м.

Представлява дървена барака с двойни стени, с единствено вътрешно помещение. Цялата конструкция е осигурена против лошо време със стоманени струни към скалите. В заслона има 4 двойни и 2 единични дървени нара и при необходимост в него могат да преспят до 10 – 15 души. Няма водоснабдяване и електрификация, няма санитарни помещения, в заслона има одеяла. Затова и ползването му за преспиване се препоръчва само при крайна необходимост.

На 1 август 2018 година започва основен ремонт на заслона.[2]

Туристически маршрути[редактиране | редактиране на кода]

Построен е през 1955 от алпинисти и архитекти от Пловдив и Разлог из между тях: Крум Даракчиев от Разлог, 2-те му дъщери Емилия и Росица и съпругата му Мария. Оригиналният материал е бил дървени дъски, който впоследствие се заменя. Всичко необходимо се е пренасяло и с помощта на магарета.

От хижа „Яворов“ до заслона се стига за около 3:30 часа по маркирана в червено пътека покрай каменните образувания Стълбите, през Бункера, Суходолското езеро, превала Разложки суходол и по подсичаща пътека под върховете Разложки суходол, Каменитица и Баюви дупки. Има и алтернативна пътека по самото карстово било.

В околността на заслона няма вода, последното удобно място за пълнене на вода е Суходолското езеро.

В близост до заслона се намира карстов ръб със същото име. Най-малката ширина на ръба е 50 см. Труден эа преминаване при лошо време.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]