Конан Разрушителят (филм, 1984)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Конан Разрушителят
Conan the Destroyer
РежисьориРичард Флейшър
ПродуцентиРафаела Де Лаурентис
СценаристиРой Томас
Джери Конуей
Стенли Ман
Базиран на„Конан Варваринът“
на Робърт Хауърд
В ролитеАрнолд Шварценегер
Грейс Джоунс
Уилт Чембърлейн
Мако Ивамацу
Трейси Уолтър
МузикаВасилий Поледурис
ОператорДжак Кардиф
МонтажФранк Дж. Уриосте
Филмово студиоDino De Laurentiis Company
РазпространителЮнивърсъл Студиос
Жанрприключенски
фентъзи
Премиера29 юни 1984
(Германия)
Времетраене103 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$26,4 – 31 милиона
Приходи$30,1 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

Конан Разрушителят (на английски: Conan the Destroyer) е американски приключенски, фентъзи филм от 1984 година, на режисьора Ричард Флейшър. Участват Арнолд Шварценегер, Грейс Джоунс и Уилт Чембърлейн.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Конан и неговият спътник, крадецът Малак, се изправят срещу кралица Тарамис от Шадизар, която тества бойните им способности с няколко от своите пазачи. Доволна, тя казва на Конан, че има мисия за него. Той й отказва, но когато тя обещава да възкреси изгубената му любов, Валерия, Конан се съгласява с мисията. Той трябва да придружи племенницата на кралицата, принцеса Джена, девица, която е предназначена да възстанови украсения със скъпоценни камъни рог на сънуващия бог Дагот. Магическият скъпоценен камък Сърцето на Ариман първо трябва да бъде извлечен, за да се намери рогът. Към Конан и Малак се присъединява Бомбаата, капитанът на гвардията на Тарамис. Бомбаата има тайни заповеди да убие Конан, след като скъпоценният камък бъде получен.

Скъпоценният камък е защитен в крепостта на могъщ магьосник, така че Конан търси помощта на своя приятел Акиро, Магьосника от могилите, който първо трябва да бъде спасен от племе канибали, които са го заловили. Авантюристите се натъкват на Зула, могъщ бандитски войн, измъчван от отмъстителни селяни. Освобождавайки Зула по молба на Джена, Конан приема предложението на задлъжнелия воин да се присъедини към мисията им.

Авантюристите пътуват до замъка Тот-Амон, където се намира скъпоценният камък. Докато спят до езерото около замъка, магьосникът приема формата на гигантска птица и отвлича Джена. На сутринта Акиро предсказва това и също така предсказва скрит вход към замъка през водна порта. Докато търсят Джена, Конан е отделен от групата и другите са принудени да го гледат как се бие със свиреп човек-звяр в огледална зала. Ударите на Конан безполезно преминават през него без никаква вреда, но той открива, че счупването на огледалата нанася щети на създанието. Счупвайки ги всичките, Конан смъртоносно ранява и разкрива създанието като полиморфен Тот-Амон. Със смъртта на магьосника, замъкът започва да се срутва, принуждавайки групата да се оттегли бързо. Те попадат в засада от стражите на Тарамис, но ги прогонват. Бомбаата се престори, че не знае за нападението. Скъпоценният камък разкрива къде е украсеният със скъпоценни камъни рог. Джена проявява романтичен интерес към Конан, но той я отхвърля и заявява предаността си към Валерия.

Стигат до древен храм, където рогът е закрепен. Джена го получава, докато Акиро дешифрира гравюри. Той научава, че Джена ще бъде ритуално пожертвана, за да събуди Дагот. Те са нападнати от свещениците, които пазят рога. Разкрива се таен изход, но Бомбаата блокира бягството на другите и хваща Джена. Въпреки това предателство, Конан и съюзниците му избягват от свещениците и тръгват към Шадизар, за да спасят Джена.

Малак им показва таен път до тронната зала. Конан се изправя срещу Бомбаата и го убива в битка. Зула набива на кол великия везир, преди той да успее да пожертва Джена. Дагот се оживява, след като рогът е поставен в челото му, но се трансформира в подъл гигант. Той убива Тарамис, след което напада Конан. Зула и Малак се присъединяват към битката, но Дагот без усилие ги помита настрана. Акиро казва на Конан, че рогът поддържа чудовището живо, така че той го изтръгва и след това го довършва.

Новокоронованата кралица Джена предлага на всеки от спътниците си място в новия си двор: Зула ще бъде новият капитан на гвардията, Акиро - съветникът на кралицата, а Малак - придворният шут. Джена предлага на Конан брак и възможността да управлява кралството с нея, но той отказва и заминава, за да намери собственото си кралство, за което заключителната заглавна карта казва, че „е друга история“.

В ролите[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Арнолд Шварценегер Конан разрушителя
Грейс Джоунс Зула
Уилт Чембърлейн Бомбаата
Мако Ивамацу Акиро
Трейси Уолтър Малак
Оливия д'Або Принцеса Джена
Сара Дъглас Кралицата-магьосница Тарамис
Андре Гиганта Дагот[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пълен списък на актьори и роли - „Конан Разрушителят“ // Internet Movie Database. Посетен на 20 октомври 2019.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]