Законът на Картър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Законът на Картър
Get Carter
РежисьориСтивън Кей[1][2][3][4][5]
ПродуцентиЕли Самаха
Марк Кантън
Нийл Кантън
СценаристиДейвид Маккена
В ролитеСилвестър Сталоун[2][6][3][4][5]
Миранда Ричардсън[2][3][5]
Рейчъл Лий Кук[2][6][3]
Алан Къминг[3]
Мики Рурк[3]
Джон Макгинли[3]
Майкъл Кейн[3]
Рона Митра[3]
Гретчен Мол[3]
Лорън Лий Смит
Франк Сталоун
МузикаТайлър Бейтс
Премиера2000 г.
(Германия)
Времетраене98 минути
Езиканглийски език
Бюджет$63,6 милиона
Приходи$19,4 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Законът на Картър“ (на английски: Get Carter) е американски екшън филм от 2000 г., римейк на британския филм Хванете Картър от 1971 г.

Режисьор е Стивън Кей, участват Силвестър Сталоун, Мики Рурк, Майкъл Кейн. Филмът не е приет добре от критиката. За играта си Сталоун е номиниран за Златна малинка в категорията „Най-лош актьор“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Джак Картър, мафиотски боец, живеещ в Лас Вегас, се завръща у дома в Сиатъл, след като чува, че брат му Ричи е бил убит в катастрофа при шофиране в нетрезво състояние. Партньорът му Кон Маккарти го прикрива с мафиотския му бос Флетчър – чиято приятелка Одри има афера с Джак.

На погребението на брат си Джак се среща с племенницата си Дорийн и Еди, приятел и колега на Ричи. И двамата казват на Джак, че Ричи рядко пие и никога не би шофирал в нетрезво състояние; Еди също казва, че Ричи няма да участва в никакви незаконни дейности. Той също така разговаря с жена, Джералдин, която е уклончива и загадъчна за връзката си с Ричи. На събуждането Джак продължава да разпитва опечалени и доброжелатели за случилото се с брат му, като си навлича гнева на вдовицата на Ричи, Глория.

Той се изправя срещу собственика на клуба, управляван от Ричи, лихваря Клиф Бръмби. Бръмби не вярва, че Ричи е бил убит, но казва на Джак, че Ричи е имал връзка с Джералдин, сътрудник на местния бос Сайръс Пейс.

Джак разпитва Пейс, но не получава полезна информация. Той следва Пейс и е отведен до Джереми Киниър, богат компютърен магнат, който наема Пейс дискретно да осигурява красиви жени за него на партита, за да може да представи „професионален“ и изключително чист имидж. Сега обаче Пейс изнудва Киниър да управлява порнографските уебсайтове на Пейс. Неспособен да получи директни отговори, Джак внимателно преглежда записите за наблюдение от клуба на Бръмби.

Той открива, че Пейс продуцира аматьорски порно филми, използвайки млади жени, дрогирани и изнасилени от Еди и Джералдин; едно видео показва Дорийн като една от жертвите. Джералдин разбра, че Дорийн е дъщеря на Ричи и даде видео диска на Ричи, но Ричи беше убит и нагласен да изглежда като нещастен случай, преди да успее да го занесе в полицията.

Одри се разделя с Джак, който казва на Флетчър, че е приключил с Вегас; Маккарти и друг гангстер са изпратени да се изправят срещу Джак, който успява да ги избегне. Джак говори с Дорийн за случилото се във видеото, като я успокоява и й казва, че е добър човек.

Джак тръгва по пътя на отмъщението. Джералдин се обажда на Джак, извинява се за случилото се с Дорийн и казва, че Пейс идва да я убие; Джак пристига, за да намери тялото й. След това се отправя към апартамента на Еди, за да го разпита. Еди казва на Джак, че Пейс е при Киниър; Джак го хвърля от балкона до смъртта му. Маккарти проследява Джак до апартамента на Еди, започвайки преследване с кола; Маккарти е изхвърлен от пътя, катастрофира жестоко и вероятно убива мафиотите. В къщата на Киниър Джак се изправя срещу Пейс, който твърди, че Киниър е човекът зад убийството на Ричи. Джак се опитва да удари Пейс отзад, но Пейс го вижда в отражение и се навежда. След това Пейс го блъска на земята, докато коментира, че Ричи се е борил повече от него, като по този начин признава, че е замесен в смъртта на брат си. Пейс се отдалечава и се присъединява към няколко жени на оживения дансинг.

Окървавен, Джак става и следва Пейс до дансинга, казвайки му, че трябва да довърши това, което е започнал. Пейс се съгласява; той се опитва да удари Джак, но Джак го удря с един удар, преди брутално да пребие Пейс до смърт. Джак изважда пистолета си и го насочва право към лицето на Пейс.

Джак се изправя срещу Киниър, който казва, че той само е казал на Пейс да върне диска от Ричи, а не да го убие, и че Пейс и Бръмби са извършили убийството; Джак оставя Киниър да живее.

На паркинг Джак открива Бръмби да се опитва да открадне диска от колата на Джак. Бръмби признава участието си в убийството, като предупреждава Джак, че убийството му ще го принуди да бяга до края на живота си. Докато Бръмби се отдалечава, Джак го извиква. Бръмби не иска да се обърне и Джак го застрелва в гърба.

След като уреди сметката за брат си, вече обръснатият Джак се среща с Дорийн за последен път на гроба на Ричи и й обяснява, че трябва да замине за известно време. След като й напомнят, че е специална, те се сбогуват. Джак влиза в колата си и отваря карта, която води до Лас Вегас.

Дублаж[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 година има български дублаж на Диема Вижън. Екипът се състои от:

Преводач Бисер Пачев
Режисьор на дублажа Димитър Кръстев
Тонрежисьор Венцислав Станков
Озвучаващи артисти Даниела Йорданова
Христина Ибришимова
Силви Стоицов
Георги Георгиев-Гого
Христо Узунов
Тодор Георгиев
  1. www.imdb.com // Посетен на 7 април 2016 г.
  2. а б в г stopklatka.pl // Посетен на 7 април 2016 г.
  3. а б в г д е ж з и к www.bbfc.co.uk // Посетен на 7 април 2016 г.
  4. а б www.filmaffinity.com // Посетен на 7 април 2016 г.
  5. а б в www.interfilmes.com // Посетен на 7 април 2016 г.
  6. а б www.metacritic.com // Посетен на 7 април 2016 г.