Зад решетките

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зад решетките
Lock Up
Официално лого
РежисьориДжон Флин
ПродуцентиЧарлс Гордън
Лорънс Гордън
СценаристиРичард Смит
Джеб Стюарт
Хенри Розенбаум
В ролитеСилвестър Сталоун
Доналд Съдърланд
Джон Амос
Дарлин Флюгел
Франк Макра
Сони Ландхам
МузикаБил Конти
ОператорДоналд Е. Торин
МонтажДон Брошу
Робърт А. Ферети
Майкъл Н. Кру
Бари Б. Лериер
Филмово студиоCarolco Pictures
White Eagle Pictures[1]
РазпространителTriStar Pictures[1]
Премиера4 август 1989 г.
(Германия)
Времетраене100 минути[1]
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$24 милиона[2]
Приходи$22 милиона[3]
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Зад решетките“ (на английски: Lock Up) е американски филм от 1989 г., режисиран от Джон Флин, с участието на Силвестър Сталоун и Доналд Съдърланд. Филмът излиза на екран от 4 август 1989 г.

Времетраенето на „Зад решетките“ е 115 минути.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Франк Леоне, механик в Хобокен, Ню Джърси, е примерен затворник, който е към края на присъдата си в Норууд, затвор с ниска степен на сигурност. От време на време прекарва време извън затвора в отпуск, поправяйки коли, играейки американски футбол и виждайки се с приятелката си Мелиса.

Докато спи в килията му, пазачите пристигат и насила отвеждат Леоне в бруталния затвор Gateway с максимална сигурност, управляван от надзирател Дръмгул. Дръмгул обяснява, че е уредил това като отмъщение за инцидент, при който Леоне избягал от предишния пост на Дръмгул, затвора Тредмор, и информирал пресата за отношението на Дръмгул към неговите затворници, след като Дръмгул отказал да позволи на Леоне едночасов отпуск, за да посети умиращия си наставник . Този инцидент не само доведе до добавянето на пет години минимална сигурност към присъдата на Леоне, но и до преместването на Дръмгул в Gateway, отрицателна оценка в трудовото му досие.

Леоне е малтретиран от пазачите и от доминиращия затворник, Чинк Уебър, който действа като довереник на Дръмгул. Леоне се сприятелява с останалите затворници Далас, Еклипс и Първа база и им показва как се справя с трудностите на затвора. Четворката ремонтира Ford Mustang в магазина на затвора, който Eclipse нарича "Maybelline". Леоне обяснява на Eclipse, че е бил изпратен в затвора, защото е взел закона в свои ръце, когато е отмъстил за нападение над своя ментор. След като Леоне неохотно позволява на First-Base да запали колата, First-Base кара Mustang-а от гаража и в двора на затвора. След това Дръмгул кара Леоне и приятелите му да гледат как други затворници унищожават колата. Леоне е изпратен в изолация за шест седмици и измъчван от пазачите. Въпреки това, капитанът на охраната, Майснер, и един друг пазач, Брейдън, стават толкова отвратени от садизма на надзирателя и неговите помощници, че Майснер нарежда да се спре и освобождава Леоне от затвора.

С цел да принуди Леоне да щракне и да компрометира позицията си, надзирателят кара Чинк Вебер да убие Първа база във фитнеса. Разярен, Леоне напада Чинк, правейки го безпомощен, но преди да го убие, той отстъпва, осъзнавайки, че извършването на подобно действие е точно това, което Дръмгул иска. Възползвайки се от тази възможност, един от главорезите на Чинк пронизва Леоне отзад с дръжка. Докато Леоне се възстановява в лазарета на затвора, друг затворник му казва, че е бил нает да изнасили и убие Мелиса. Тази нощ Леоне се опитва да избяга с Далас, за да се опита да спаси Мелиса; обаче, Далас го примамва в задънена улица, където те са заловени от Дръмгул и неговите пазачи, сред тях този, който се представя за затворника, който твърди, че ще изнасили Мелиса. Разкрива се, че Драмгул е уредил това, за да провокира Леоне да се опита да избяга, за да му бъде наложена задължителна присъда от 10 години и е убедил Далас да му помогне в плана му в замяна на предсрочно освобождаване, въпреки че Драмгул се отказва от това след залавянето на Леоне. Дръмгул оставя двамата затворници да бъдат бити от пазачите, но Далас, разбирайки, че другите затворници ще го убият, след като са подготвили Леоне, се извинява на Леоне и убива с ток себе си и полицай Менли, за да помогне на Леоне да избяга.

Разярен, Леоне нахлува в офиса на Дръмгул, вместо да избяга, отвежда го в стаята за екзекуции и го привързва към електрическия стол. Той задейства генератора и закрепва ръката си за превключвателя. Пазачите на затвора нахлуват в стаята за гледане на екзекуциите, което води до въоръжен сблъсък. Под заплаха да бъде екзекутиран, надзирателят най-накрая признава за заговора си да увеличи времето в затвора на Леоне. Леоне все пак дърпа ключа, но нищо не се случва. След това той разкрива, че е извадил един от бушоните, за да подмами надзирателя да си признае. Капитан Майснер и хората му залавят Леоне, но също така отвеждат Дръмгул в ареста за правното признание. Въпреки че Дръмгул заплашва с отмъщение срещу Майснер за ареста, капитанът отстоява позицията си срещу надзирателя.

По въпроса е направено съдебно разследване за корумпираното поведение на надзирателя и Леоне излежава само времето в затвора, което се изисква от него. Няколко седмици по-късно Леоне напуска затвора под аплодисментите на съкилийниците си и се среща с Еклипс за последен път. Той пожелава сбогом на капитан Майснер и излиза от Gateway, за да прегърне чакащата Мелиса.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Актьор Роля
Силвестър Сталоун Франк Леоне – затворник
Доналд Съдърланд Уорден Драмгул – директорът на затвора
Джон Еймъс капитан Майснер – командир на надзирателите
Сони Лендъм „Чинк“ Вебер – лидер на банда затворници
Том Сайзмор Далас – затворник, приятел на Леоне
Франк Макри „Затъмнение“ – затворник, приятел на Леоне
Дарлан Флугел Мелиса – годеницата на Леоне
Уилям Алън Йънг Брейдън – пазач в затвора
Лари Романо „Първа база“ Пена – млад затворник, приятел на Леоне
Джордан Лунд Менли – пазач в затвора
Джон Лила Уайли – пазач в затвора
Дийн Дювал Ърни
Джери Стривели Луи Мунафо
Дейвид Антъни Маршал Мастроун – пазач в затвора
Курек Ашли член на бандата на „Чинк“
Майкъл Петрони член на бандата на „Чинк“
Дани Трехо член на бандата на „Чинк“
Франк Пеше Джонсън

В България[редактиране | редактиране на кода]

Мулти Видео Център
Озвучаващи артисти Наталия Бардская
Сава Пиперов
Веселин Мезеклиев
Пламен Захов
bTV
Озвучаващи артисти Петя Абаджиева
Тодор Георгиев
Любомир Младенов
Илия Иванов
Мартин Герасков
Преводач Полина Николова
Тонрежисьор Венсан Мазманян
Режисьор на дублажа Здрава Каменова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Lock Up // AFI Catalog of Feature Films. Посетен на 10 юни 2017.
  2. Easton, Nina J. Box Office Cold to Stallone's 'Lock Up' Role // The Los Angeles Times. 16 август 1989. Посетен на 29 септември 2010.
  3. Lock Up (1989) – Box Office Mojo // Посетен на 24 юли 2011.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]