Влакът трезор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Влакът трезор
Money Train
РежисьориДжоузеф Ръбин
ПродуцентиНийл Кантън
Джон Питърс
СценаристиДъг Ричардсън
В ролитеУесли Снайпс
Уди Харелсън
Дженифър Лопес
Робърт Блейк
Крис Купър
Скот Сауърс
Винсент Лареска
МузикаМарк Манчина
ОператорДжон Линдли
МонтажДжордж Бауърс
Бил Панкоу
РазпространителColumbia Pictures
Премиера1995 г.
(Германия)
Времетраене110 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Бюджет$68 милиона[1]
Приходи$77,2 милиона[1]
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Влакът трезор“ (на английски: Money Train) е американски екшън филм от 1995 година[2], режисиран от Джоузеф Рубин, с участието на Уесли Снайпс, Уди Харелсън, Дженифър Лопес като нюйоркски транзитни ченгета и Робърт Блейк като шеф на желязо. След като е загубил работата си, характерът на Харелсън е завладяващ, а след това отнема „паричния влак“, който прибира събирани приходи от такси за нюйоркското метро от станциите на системата.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Приемните братя Джон и Чарли Робинсън са транзитни полицаи, патрулиращи в метрото на Ню Йорк. На Коледа те преследват двама крадци в тунел на метрото. Близките влакове са спрени, но транзитният капитан Доналд Патерсън позволява на паричния влак – превозващ приходи от метрото – да продължи. Един от тийнейджърите крадци е застрелян и убит от транзитни ченгета, охраняващи влака с пари, което предизвиква сбиване между тях и братята. Патерсън обвинява Джон и Чарли за забавянето на влака с парите.

Чарли моли Джон за пари, за да купи коледен подарък, но вместо това ги използва, за да изплати хазартни дългове на мафиота г-н Браун, само за да влезе още повече в дългове, когато Браун възнамерява да накара хората си да изхвърлят Чарли от сграда, докато Джон не се намесва. Разкривайки, че Чарли има дълг от 15 000 долара, Джон първо решава да им позволи да го изоставят, но след кратък разговор г-н Браун приема обещанието на Джон да достави парите след няколко дни.

Джон и Чарли харесват Грейс Сантяго, привлекателна новоназначена транзитна служителка. Когато сериен убиец, известен като Факела, ограбва будка за жетони и я подпалва с риск да убие служителя, Джон и Чарли спасяват служителя и потушават огъня, но Торч избягва и нокаутира Грейс.

Джон отхвърля плана на Чарли да ограби влака с пари, за да изплати дълга. Когато двамата с Грейс са назначени да патрулират във влака с пари, Чарли открива решетка в пода на влака и стълба за поддръжка, водеща към Сентрал Парк. Между Джон и друг офицер избухва свада, която бързо включва целия отряд. Отново обвинявайки братята и ги обвинявайки, че са взели част от парите, Патерсън продължава да ги ругае, дори след като разбира, че агентът по събиране на пари е преброил погрешно. Чарли казва на Джон, че най-доброто време за ограбване на влака с пари ще бъде новогодишната нощ, поради по-ниската сигурност и най-големите приходи за годината: до $4 000 000 тази нощ.

Джон дава на Чарли 15 000 долара, за да се изплати на г-н Браун, но докато е във влака, Чарли е джебчия от стара дама и след това бит от хората на Браун за наказание. Джон е посетен от Грейс, след като и двамата са осъзнали взаимното си привличане един към друг и двамата правят секс. Връщайки се у дома, спирайки в апартамента на Джон, той е тъжен да види Грейс и Джон да спят заедно и си тръгва, като Джон изпитва угризения, че е наранил Чарли (както и разочарование, след като Чарли му казва, че е загубил парите).

В спецоперация за залавянето на Торч, Грейс е дегизирана като прислужник на щанда. Осъзнавайки капана, Торч разсейва полицията, като избутва мъж пред движещ се влак, убивайки го. Факел пръска с бензин Грейс, но преди да успее да го запали, Чарли предупреждава другите полицаи, които откриват огън. Джон преследва убиеца в друга станция, където се бият. Факлата е изгорена от неговия бензин и убита от приближаващ влак. Патерсън уволнява Чарли за провалянето на засадата; опитвайки се да защити Чарли, Джон също е уволнен, което води до големи спорове между братята.

В навечерието на Нова година Джон нахлува в стриптийз клуба на г-н Браун, след като чува за Чарли и побеждава мафиотите, използвайки уменията си за бойни изкуства, заплашвайки Браун, ако нещо се случи с Чарли, нокаутирайки го с 360-градусов ритник в стъклена кутия.

Грейс убеждава Джон да се намеси в обира на Чарли. Чарли влиза във влака с пари отдолу, изхвърля шофьора и го кара до стълбата, но не успява да избяга с парите поради присъствието на група конни ченгета от NYPD. Стигайки до влака, Джон убеждава Чарли да кара по-нататък, за да избегне ареста, и те деактивират спирачките, за да попречат на Патерсън да ги активира дистанционно. Патерсън поставя стоманена барикада, но Джон и Чарли случайно увеличават максималната скорост на влака и разбиват барикадата. Офицерът от контрола на транзита Ковалски обявява влака с пари за избягал и започва да разчиства релсите, но Патерсън отклонява влака към коловоз, зает от пътнически влак, 1220, за да предотврати бягството на водачите му и не казва на машиниста за влака с пари. Когато Чарли се опитва да открадне парите, Джон се опитва да го спре да го направи, което води до сбиване между братята. В крайна сметка двамата спират да се карат, когато Чарли спасява Джон от падане от влака. Влакът с пари се блъска в задната част на пътническия влак и забавя, но отново ускорява, продължавайки да го блъска с нарастващия риск да го дерайлира и да убие всички на борда, включително машиниста.

Без спирачки и задръстена газ, братята решават да хвърлят влака на заден ход, за да спасят пътническия влак. Чарли поставя железен прът, за да задейства лоста за заден ход, и братята се качват върху влака. Влакът с пари се набива отново в 1220, активирайки лоста за заден ход, поставяйки го в позиция за заден ход и братята скачат към влака 1220, когато влакът с пари дерайлира, за ужас на Патерсън, който чака на следващата гара с полицаите.

Когато пристигат, братята се опитват да избягат, но са забелязани от Патерсън, който ги разпитва. Омръзнало им от обидите му, и двамата го удрят в лицето, след като той плюе Джон. Докато Патерсън крещи за ареста им, самият той е арестуван от Грейс за застрашаване на живота на пътниците, за голямо учудване на братята. След това братята излизат на Таймс Скуеър точно когато започва и свършва обратното броене за Нова година, наближавайки 1996 г. По време на празненството Джон разбира, че Чарли има чанта с над 500 000 долара, за голямо негово ужас. Филмът завършва с братята, които се отдалечават в далечината, спорейки за парите, докато надписите се въртят.

Български дублажи[редактиране | редактиране на кода]

Диема Вижън[редактиране | редактиране на кода]

Първи дублаж (2002)
Озвучаващи артисти Борис Чернев
Николай Николов
Втори дублаж (2016)
Озвучаващи артисти Христина Ибришимова
Даниела Йорданова
Симеон Владов
Николай Николов
Димитър Иванчев
Стефан Сърчаджиев – Съра

bTV (2011)[редактиране | редактиране на кода]

Озвучаващи артисти Ася Рачева
Тодор Георгиев
Илиян Пенев
Стоян Алексиев
Христо Узунов
Преводач Полина Николова
Тонрежисьор Наско Кашаров
Режисьор на дублажа Албена Павлова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Money Train - Box Office Data // The Numbers. Посетен на 27 юли 2011.
  2. Welkos, Robert W. A Subway Commuters Can't Ride: 'Money Train,' With Woody Harrelson and Wesley Snipes, Lays Some Costly Tracks // Los Angeles Times. 11 март 1995. Посетен на 3 юли 2017.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]