Направо към съдържанието

Абатство Мон де Ка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абатство Мон де Ка
Abbaye du Mont des Cats
Карта Местоположение
Видкатолическо абатство
Местоположение Годверсвелде, Франция
Изграждане1826
Абатство Мон де Ка в Общомедия

Абатство Мон де Ка (на френски: Abbaye du Mont des Cats, официално наименование Abbaye Sainte Marie du Mont des Cats) е трапистко абатство в близост до Годверсвелде, регион Север-Па дьо Кале, департамент Нор, Северозападна Франция.

История[редактиране | редактиране на кода]

Абатството е основано на 26 януари 1826 г., когато в района пристигат трапистки монаси от абатството „Нотр-Дам дьо Гар“. Първоначално общността е приорат, а на 29 декември 1847 придобива статут на абатство и името Abbaye Sainte-Marie du Mont. Монашеското братство е от 47 монаси.

В края на XIX век започва строителство на нови манастирски сгради. През април 1918 г. по време на Първата световна война, следва абатството и пивоварната са напълно разрушени при бомбардировки от германските войски. По късно абатството е възстановено, но не и разрушената пивоварна.[1] Поради германската офанзива в района монасите са евакуирани и се завръщат в абатството в края на войната.

На 30 август 1950 г. възстановената абатска църква е осветена от апостолския нунций във Франция, монсеньор Анджело Джузепе Ронкали, който по-късно става папа Йоан XXIII.

Днес абатството е действащ католически манастир, член на Ордена на цистерцианците на строгото спазване (Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae).

Абатството е член на „Международната трапистка асоциация“ (ITA), която защитава интересите на автентичното трапистко производство и гарантира качеството и уникалността му чрез присъждане на логото „Автентичен трапистки продукт“.

В абатството се произвеждат трапистка бира и сирене, като към настоящия момент само сиренето може да носи знака „Автентичен трапистки продукт“.

Бира мон де Ка[редактиране | редактиране на кода]

Пивоварната на френското абатство Mont des Cats е създадена през 1848 г. Производството на бира в абатството спира през 1905 г. след указ за експулсиране на чуждите монаси от Франция. Голяма част от монасите са чужденци и емигрират в Белгия. През 1918 г. пивоварната е разрушена от германските войски и впоследствие не е възстановена.

163 години след първата си произведена бира, абатството се връща към пивоварната традиция. На 16 юни 2011 г. френското абатство започна продажба на собствена марка бира Mont des Cats. Това е осмата в света трапистка бира и във Франция се надяват скоро тя да носи логото „Автентичен трапистки продукт“.

Понастоящем трапистката бира Mont des Cats се произвежда в абатството Notre-Dame de Scourmont в Белгия, което е производител и на бирите Chimay.

Сирене Мон де Ка[редактиране | редактиране на кода]

В абатството се произвеждат и три вида сирена: Grand Mont des Cats – кръгли пити с тегло около 2 кг, Dessert des Trappistes – малки кръгли пити с тегло около 500 гр. и Flamay – оранжево сирене, напомнящо на младото сирене Мимолет. Сиренето се приготвя по стари трапистки рецепти от 1830 г. Всяко от тези сирена зрее около 4 седмици.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]