Направо към съдържанието

Windows 3.x

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Windows 3.0)
Windows 3.x
РазработчикMicrosoft
Лицензкомерсиален софтуер
ПредшественикWindows 2.1x (1988 г.)
НаследникWindows 95 (1995 г.)
Windows NT 3.1 (1993 г.)
Windows 3.x в Общомедия

Windows 3.0 е издаден през май 1990 г. като своеобразно продължение на първите две версии на операционната система на Microsoft – Windows 1.0 и Windows 2.0, като предлага на потребителя по-удобенграфичен интерфейс и повече възможности.

Със способността си да адресира повече от 640К памет и много по-мощният интерфейс, производителите на софтуер започват да правят различни приложения за Windows 3.0, което до голяма степен помага на Microsoft да продадат над 10 милиона копия, което го прави бестселър с графична среда.

Версии[редактиране | редактиране на кода]

Windows 3.1[редактиране | редактиране на кода]

Издаден през април 1992 г., това е обновление за Windows 3.0 с няколко допълнителни подобрения над стабилността и работата на операционната система. За първите три месеца след пускането му на пазара са продадени над 3 милиона копия с включените подобрения от Windows 3.0.

Windows 3.11[редактиране | редактиране на кода]

Поредната подобрена версия на 3.хх серията операционни системи на Microsoft, тя не предлага нови приложения и възможности а поправени грешки в самото ядро и отстранени мрежови проблеми.

Windows for Workgroups 3.1[редактиране | редактиране на кода]

Следващата от тази серия, издадена октомври 1992 г.[1] Тук за първи път Microsoft включват в Windows пълна мрежова поддръжка и ресурси като peer-to-peer file и printer sharing. Тук потребителя лесно може да се ориентира и да конфигурира своята мрежа като споделя ресурсите на компютрите и устройствата и да избере, кои файлове да са достъпни от друг компютър и кои не. Windows for Workgroups съдържа още две нови приложения: Microsoft Mail и Schedule+.

Windows for Workgroups 3.11[редактиране | редактиране на кода]

Тази версия е издадена на 11 август 1993 г.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Windows for Workgroups Version History // Архивиран от оригинала на 2006-11-07.
  2. Windows 3.1