Направо към съдържанието

Вкаменелост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фосили)
Вкаменелост на Ихтиозавър
Isocrinus nicoleti

Вкаменелостите са всички органични останки, следи или отпечатъци на растение или животно, които са били запазени в земната кора от отминали геоложки и праисторически времена.

Това са разнообразни фрагменти от черупки и скелети от безгръбначни и гръбначни животни, фрагменти от тях, отпечатъци от телата на животни и растения. Вкаменелостите се срещат в утаените скали и много рядко в метаморфни скали с утаечен произход. Разпределението на вкаменелостите е неравномерно. Различават се 2 крайности по отношение на разпределението – „неми“ или още стерилни пластове (в тях няма вкаменелости), и органогенни скали (почти 100% изградени от останки на вкаменелости).

Вкаменелостите имат голямо значение за палеонтолозите. Чрез тях се определя относителната възраст на скалите, в които се срещат. Някои вкаменелости са показателни за палеообстановката.

Условия за образуване[редактиране | редактиране на кода]

Добри условия съществуват в морските басейни. След смъртта, останките на организмите се отлагат на дъното, покриват се с мека утайка, която ограничава достъпа на кислород. Блатните и езерните условия също благоприятстват запазването на вкаменелостите. В реките условията са по-неблагоприятни, тъй като хидродинамиката на водата е силна.

Къде да ги намерим[редактиране | редактиране на кода]

Морският бряг е най-подходящото място за търсене. Вкаменелостите се намират най-лесно близо до брега, тъй като вятърът и вълните отмиват почвата и растенията и оголват брега.

Срещат се и в пустините. Те са идеални, защото ги запазват цели. В някои пустини се срещат останки на динозаври. Техните яйца се срещат и в днешни времена.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]