Направо към съдържанието

Приятелю, Тед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Тед (филм, 2012))
Приятелю, Тед
Ted
РежисьориСет Макфарлън
ПродуцентиСет Макфарлън
Скот Стъбър
Джон Джейкъбс
Джейсън Кларк
СценаристиСет Макфарлън
Алек Сълкин
Шелсли Уайлд
В ролитеМарк Уолбърг
Мила Кунис
Сет Макфарлън
МузикаУолтър Мърфи
ОператорМайкъл Барет
МонтажДжеф Фрийман
РазпространителЮнивърсъл Пикчърс
Премиера29 юни 2012 г.
(Германия)
Времетраене106 минути
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Бюджет$51 милиона[1]
Приходи$549.4[1]
Хронология
Приятелю, Тед 2
Външни препратки
IMDb Allmovie
Приятелю, Тед в Общомедия

„Приятелю, Тед“ (на английски: Ted) е американска комедия от 2012 г., който представлява дебют на Сет Макфарлън като сценарист, режисьор, продуцент и озвучител едновременно. Главните роли изпълняват Марк Уолбърг, Мила Кунис и Сет Макфарлън като анимираното мече Тед. Филмът е сниман основно в Масачузетс. Патрик Стюарт е разказвачът. Критиците са на разлини мнения, известният филмов критик Роджър Ибърт му дава 3.5/4 звезди и го намира за свеж и смешен[2] докато The New York Times го характеризира като „скучен, мързелив и без оригинални идеи“[3].

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1985 година Джон Бенет (Марк Уолбърг) е самотно дете, което иска плюшено мече за новогодишен подарък, което да оживее и да станат приятели. Желанието му съвпада с падането на звезда в същия момент, което го превръща в реалност. За известно време плюшеното мече Тед (озвучен от Сет Макфарлейн) се превръща в чудо и знаменитост. След 27 години двамата са все още верни приятели, вдетинени и безгрижни. Джон има приятелка Лори (Мила Кунис), която очаква предложение за женитба, но не приема Тед. Джон не иска да се разделя с него, но е принуден, намира му ново жилище и работа в магазин, където той си намира приятелка. Тед продължава да е палав и довежда двамата млади до конфликт, след който Джон му казва да не го занимава повече. След време Джон и Тед са сдобряват и Тед организира среща между Джон и Лори с помощта на певицата Нора Джоунс, която му помага да излее чувствата си.

Въпреки че нещата не стават по план, Лори се разчувства и Тед и казва, че той е организирал цялата работа и ще ги остави на мира. Веднага след това признание и след като Лори излиза, Тед е отвлечен от откачен фен Дони, който го иска за сина си – първосигнален дебелан на име Робърт. Докато един ден Тед се опитва да отвлече вниманието на Робърт, за да звънне на Джон, той е хванат. По късно полусдобрената двойка се опитва да го спаси, но след гонитба в парка Тед е фатално разкъсан на две. Лори и Джон се опитват да го съживят, но това се оказва невъзможно. Същата вечер Лори, чувсвайки се виновна си пожелава Тед да оживее при падаща звезда, което и става. После те се женят и Тед се отделя да живее сам като продължава с приятелката си. Една вечер Тед е хванат в конфузна ситуация да яде картофена салата в магазина, което очевидно е добра причина да бъде повишен до мениджър. Дони е арестуван за отвличане на плюшена играчка, но после е освободен поради това, че обвинението звучи глупаво. Робърт наема частен треньор, отслабва значително и се превръща в Тейлър Лаутнър.

Награди и номинации[редактиране | редактиране на кода]

Награда Категории Номиниран Резултат
Награди на филмовата академия на САЩ Най-добра оригинална песен „Everybody Needs A Best Friend“ номинация
Сатурн Най-добър фентъзи филм номинация

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ted (2012) // Box Office Mojo. IMDb. Посетен на 11 април 2013.
  2. Roger Ebert – Ted Review // Roger Ebert. Архивиран от оригинала на 2012-07-01. Посетен на 28 юни 2012.
  3. Scott, A. The Lady or the Teddy? // The New York Times. 28 юни 2012. Посетен на 28 юни 2012.