Направо към съдържанието

Кълъраш (окръг)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Окръг Калараш)
Вижте пояснителната страница за други значения на Кълъраш.

Кълъраш
Călărași
      
Герб
Страна Румъния
РегионЮжен
Адм. центърКълъраш
Площ5088 km²
Население280 099 души (2020 г.)
55,1 души/km²
ПредседателРъдъку Георге Филипеску (НЛП)
Телефонен код+40 x42
Пощенски код91wxyz
МПС кодCL
Официален сайтcalarasi.ro
Кълъраш в Общомедия

Окръг Кълъраш или Калараш (на румънски: Călăraşi – Кълъраши) e окръг на Румъния, намиращ се във физико-географската област Мунтения.

География[редактиране | редактиране на кода]

Граничи с окръзите: на изток с Констанца, на запад с Илфов (северозапад) и Гюргево (югозапад), на север с Яломица, както и с Област Силистра на юг. Територията на окръга, заемаща 5088 км², е разположена в южната част на Бъръганската равнина. Населението му е 280 099 души (по приблизителна оценка от януари 2020 г.).[1]

Градове: Кълъраш, Олтеница, Будещ, Лехлиу Гара, Фундуля.

Хидрография

Окръг Кълъраш лежи в хидрографския басейн на р. Дунав – главната водна артерия в окръга. Други големи реки са: Арджеш, която се влива в Дунав при гр. Олтеница; Дъмбовица, която се влива в Арджеш при Будещ и образуващата поредица от езера Мостищя, която се влива в Дунав при Мънъстиря. При Кълъраш, река Дунав се разделя на два ръкава: Стария Дунав и Борча, на чийто бряг се намира Кълъраш, като между ръкавите има множество блата и езера. Най-важните езера на окръга са Мостищя, Гълъцуй и Кълъраш.

Релеф

Релефът на окръга е основно равнинен, като долините и хълмовете преобладават най-вече на територията заключена между р. Арджеш на изток, границата на окръга на запад, и север и Дунав на юг.

Население[редактиране | редактиране на кода]

При преброяването от 2002 г. населението на окръга Кълъраш е 324 617 жители, с гъстота 64 ж./км². Над 95% от жителите са румънци. Циганите са на следващото място, представлявайки приблизително 5% от общия брой на жителите.

Българи[редактиране | редактиране на кода]

Броят на българите в окръга се оценява на около 24,5 хил. души.[2]

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Главните социално-икономически центрове на окръга са: Кълъраш (най-големият финансов, социален, културен и административен център), Олтеница и Лехлиу Гара. Кълърашката икономика претърпя сериозен спад между 1989 и 2000 г., вследствие на фалита на двете основни индустриални единици на окръга (предприятията „Навол“-Олтеница и „Сидера“-Кълъраш). Между 2000 и 2005 г. кълърашката икономика ce стабилизира, най-вече заради износа на работна ръка в Италия и Испания и новопостроените фабрики за конфекция. След 2005 г. кълърашката икономика е в растеж и големи инвеститори разкриват нови работни места („Сан-Гобен“ и „Рампли“ в Кълъраш и „Мартифер“ в Лехлиу Гара). Сериозни външни инвестиции постъпат в Кълъраш, Лехлиу Гара и Будещ.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Călărași, www.citypopulation.de
  2. „За българите във Влахия – Гюргево, Дъмбовица, Кълъраш“ // bulgarnation.com. Посетен на 24 август 2022. (на български)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Județul Călărași в Уикипедия на румънски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​