Направо към съдържанието

Знаме на СССР

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Национален флаг на СССР)
Знаме на СССР
Детайли
ПритежателСССР
Утвърдено13 ноември 1923 г.
Отменено26 декември 1991 г.
Използванедържавно знаме
Съотношение1:2
Знаме на СССР в Общомедия

Знамето на Съюза на Съветските Социалистически Републики представлява червена ивица плат със сърп и чук и петолъчка в горния ляв ъгъл. Знамето официално е одобрено на 30 декември 1922 на Първия Всесъюзен конгрес на Съветите на СССР. Взето е решение, знамето на управляващата комунистическа партия, да бъде знаме на страната.

Символика и история[редактиране | редактиране на кода]

Червеният цвят в знамето символизира победата на социализма, а сърпът и чукът – съюза между селяни и работници. Интересна и малко известна подробност, дори през самата съветска епоха, е фактът, че от обратната си страна знамето е изцяло червено без каквито и да е символи. Въпреки това, то често е било изработвано с две еднакви страни. На 15 август 1980 цветът на знамето е сменен с по-ярък. След разпадането на СССР на 25 декември 1991, знамето престава да бъде държавен символ. Днес знамето на СССР се използва от опозицията, главно от лявото крило, на митинги и демонстрации в цялото постсъветско пространство. В този случай често се използват знамената на републиките на СССР (в частност тази, където се провежда демонстрацията). На 24 октомври 2013 г. над купола на музея на Великата Отечествена война в Минск, който символизира победения Райхстаг, е поставено знамето на СССР, което е първото официално издигане на държавния флаг на СССР от декември 1991 г.[1]

Настоящи знамена базирани на съветското[редактиране | редактиране на кода]

Все още в някои области и градове на Русия използват знамена, подобни на тези на Съветския съюз и на Руската съветска социалистическа република (РСФСР). Пример за това е знамето на Владимирска област, знамето на град Орел и знамето на Браянска област. Дори и в несоциалистически държави се използват такива знамена. Такива са знамената на Приднестровието, което също има сърп и чук, защото то е заимствано от знамето на бившата Молдавска съветска социалистическа република и знамето на Ангола.

Знаме през годините[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Над зданием музея ВОВ развевается советский флаг // Архивиран от оригинала на 2013-11-13. Посетен на 13 ноември 2013.