Направо към съдържанието

Миа Вашиковска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мия Уасиковска)
Миа Вашиковска
Миа Вашиковска през 2015 г.
Миа Вашиковска през 2015 г.
Родена
Активностот 2004 г.
Значими ролиАлиса в Алиса в страната на чудесата
Уебсайт
Миа Вашиковска в Общомедия

Миа Вашиковска (на английски: Mia Wasikowska, vɑːʃiˈkɒfskə) е австралийска актриса.

Става известна с ролята си на Софи в американския сериал „Психотерапия“, излъчен по HBO. След поредица от малки роли се появява в главната роля във филм от най-чаканите на Тим Бъртън – „Алиса в страната на чудесата“ от 2010 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вашиковска е родена и отраснала в Канбера, Австралия. Майка ѝ е фотографка от Полша, а баща ѝ е австралийски художник. Тя е средното от 3 деца в семейството, има по-голяма сестра и по-малък брат. В свободното си време се изявява като фотографка.

Обучавана е като балерина, още на 9 години. На 14-годишна възраст желанието ѝ за балет намалява: „Започнах да бъда много негативна по отношение на физическото съвършенство“.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. става носителка на първата си награда с участие в двусерийната австралийска сапунка All Saints. През 2006 г. се появява във филма Suburban Mayhem, за който получава награда за „Млада актриса“ от наградите AFI. Играе в няколко късометражни австралийски филма.

През 2008 г., след дълго търсене, Тим Бъртън избира Васиковска да играе главната роля в „Алиса в страната на чудесата“. Тя изпълнява ролята на 19-годишната Алиса, която се връща в Страната на чудесата, заедно с Джони Деп, Хелена Бонам Картър и Ан Хатауей.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]