Направо към съдържанието

Медий Лариски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Мидиос от Лариса)
Медий
Μήδιος
тесалийски благородник
Роден
Починал
предполага се III век пр.н.е.
Научна дейност
ОбластИстория

Медий (на старогръцки: Μήδιος, Медиос) е адмирал и приятел на Александър Велики.

Той е тесалиец и произлиза от княжеската фамилия от Лариса. Син е на Окситем. Участва от началото на азиатския поход на Александър Велики и през 326 г. пр. Хр. е триерарх на флотата от триреми на река Инд. Освен това той е от благородническите съветници на Александър и в неговата свита (хетери).

През края на май 323 г. пр. Хр. той организира празненството за близки приятели във Вавилон, след което Александър се разболява и умира след по-малко от 2 седмици. Разказва се, че слугата Йолай, синът на Антипатър, е сложил отрова в чашата с вино на Александър.

След това Медий е командир на флота при Пердика и след неговата смърт (321 г. пр. Хр.) при Антигон I Монофталм. През 314 г. пр. Хр. той побеждава 36 вражески кораба – вероятно египетски.

През 313 г. пр. Хр. заедно със сухопътния генерал Доким завладява Милет. След това Милет получава свободна конституция. С флота от 100 кораба Медий отпътува от Мала Азия към Ореос на остров Евбея, където с 20 кораба пристига и Телесфор, племенник на Антигон, и запалват корабите на Касандър.

През 312 г. пр. Хр. Медий транспортира на 150 военни кораба войската на генерал Птолемей, друг племенник на Антигон, в Беотия, за да се сражава с Касандър в Гърция.

През 306 г. пр. Хр. Медий e командир на флота на сина на Антигон Деметрий Полиоркет в морската битка при Саламин на Кипър, при която побеждават Птолемей I. През 303/302 г. пр. Хр. Медий е награден в Атина.

Според Страбон Медий e написал история за Александър Велики. (FGrHist, нр. 129).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]