Направо към съдържанието

МАН Груп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от МАН)
MAN Group
ТипЕвропейско дружество
Индустриямашиностроене
Основаване1758
Закриване31 август 2021 г.
СедалищеМюнхен, Германия
Служители53 824 (2016)
ПродуктиТоварни автомобили, автобуси, машини
Годишни приходи€267 млн. (2014)
СобственикФолксваген
Уебсайтwww.man.eu
MAN Group в Общомедия

МАН Груп (MAN Group) е германска холдингова компания начело на корпоративна група за производство на камиони, автобуси, двигатели и механични инженерни съоръжения. Компанията е един от водещите европейски производители в този бранш.

Началото на холдинга е още от 1758 г., когато е създадена ковачницата „Свети Антон“ в град Оберхаузен, Германия. Към края на 2014 г. за компанията работят 55 903 служители[1]. Компанията има оборот от около 14 млрд. евро за 2014 г[1]. Седалището на холдинга е в Мюнхен, Бавария.

Абревиатурата MAN означава Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg.

Направления[редактиране | редактиране на кода]

MAN Truck & Bus произвежда камиони и автобуси.

MAN Diesel & Turbo SE произвежда дизелови двигатели, компресори за индустрията и промишлени турбини.

MAN Latin America произвежда камиони и автобуси в Южна Америка.

MAN Diesel SE[редактиране | редактиране на кода]

Предприятието се намира в град Аугсбург в Германия. То е производител на дизелови двигатели за различни машини. Компанията произвежда два четиритактови двигатели с мощност между 450 KW и 87 MW. Освен това предприятието произвежда и газови турбини с мощност до 50 MW, парни турбини с мощност до 150 MW и компресори с обем до 1,5 милиона m³ / ч и налягане до 1000 бара. Асортимента на компанията включва и турбокомпресори, витла, газови двигатели, химически реактори, морски задвижващи системи (оборудване за плавателни съдове) и оборудване за петролната и газовата промишленост.

MAN Truck & Bus[редактиране | редактиране на кода]

Автобус МАН

Компанията е разположена в град Мюнхен. Това е една от най-големите компании от холдинга MAN. MAN Truck & Bus е един от водещите световни доставчици на търговски превозни средства и транспортни решения. Предприятието произвежда камиони с бруто тегло, вариращо от 7,5 до 44 тона, превозни средства със специално предназначение тежкотоварни превозни средства с брутни тегла до 250 тона, автобуси (цели автобуси и шасита) градски и междуградски, както и дизелови и газови двигатели. Също така компанията предлага и широка гама услуги. MAN Truck & Bus има четири предприятия на територията на Германия в градовете Мюнхен, Нюрнберг, Залцгитер и Плауен. Освен тези обекти компанията има предприятия и в град Щайр в Австрия и в градовете Познан, Стараховице и Краков в Полша. Други производствени обекти са разположени в Анкара (Турция), в Санкт Петербург (Русия), в Южна Африка и в Индия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б 2014 ANNUAL REPORT (PDF). MAN Group.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]