Направо към съдържанието

Лов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ловец)
Ловец пренасочва насам. За други значения вижте Ловец (пояснение).
„Лов на зайци“, картина на Антони Пьотровски от 1913 г.

Ловът е вид дейност, при която се преследват, залавят и/или убиват животни с различна цел. Ловецът може да бъде животно или човек, а в някои случаи думата се използва и за представители на другите царства в живия свят.

Целта може да бъде за развлечение (спорт, фотосафари и др.) или прехрана. Също така чрез ловуването на едър дивеч и хищници се прави подборен отстрел с цел запазване популацията на определен вид (убиват се старите и слаби животни) или контролирането на същата (ако определен вид хищници е с брой над допустимия за стрната).

Ловува се с голи ръце, капани, хладни и огнестрелни оръжия, с помощта на други животни (кучета, птици, както и някои по-специфични методи като звукови източници имитиращи съответно мъжкия или женски екземпляр на даден вид, заслепяване, отрови, и др. В България е разрешен ловът с кучета, огнестрелно оръжие, капани за избирателен лов и звуково примамване (без използване на електронни имитатори на животински звуци). Ловът с грабливи птици е известен като соколарство и все още не е разрешен в България. Ловът на риба се нарича риболов.