Направо към съдържанието

Константин Томов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Коста Томов)
Константин Томов
български политик
Роден
Починал
27 април 1935 г. (46 г.)
ПогребанЦентрални софийски гробища, София, Република България
Народен представител в:
XVIII ОНС   XIX ОНС   XXII ОНС   
Константин Томов в Общомедия

Константин Коцев Томов, известен като Коста Томов, е политик от Българския земеделски народен съюз (БЗНС). Той е вътрешен и военен министър в правителството на Александър Стамболийски, но в края на управлението му е изключен от съюза.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Томов е роден на 20 октомври (8 октомври стар стил) 1888 г. в Кунино, Врачанско, втори син на многодетно семейство. завърщва прогимназия в Луковит, гимназия в Габрово и „Право“ в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Докато следва, работи като учител, за да се издържа.

Увлича се от социализма. Неговият съселянин и по-късно виден комунистически функционер и академик Сава Гановски споделя в мемоарите си: „Коста Томов беше по онова време наш учител в социализма“. Преминава в редиците на БЗНС през 1908 г.

Участва в Първата световна война, след което става главен редактор на вестниците „Земеделско знаме“ и „Земеделска правда“. Член е на Управителния съвет на „Народен магазин“, управител е на Българската кооперативна банка (1921) и председател на Съюза на цвеклопроизводителите.[1]

Коста Томов е най-младият депутат в XVIII обикновено народно събрание. През 1920 – 1921 г. е подпредседател на XIX обикновено народно събрание. След това е министър на вътрешните работи и народното здраве (1921) и министър на войната (1921 – 1923) в кабинета на Стамболийски.

Той, Марко Турлаков и Христо Манолов образуват група в БЗНС, която ратува за сътрудничество на земеделците с десните политически сили. Тази дейност и неуспехът му да се справи с окупацията на Кюстендил от отряд на ВМРО в началото на декември 1922 г. водят до силно недоволство сред членовете на БЗНС.

В началото на февруари 1923 г. е освободен от правителството и заедно с Марко Турлаков и Христо Манолов започва остра фракционна борба срещу Александър Стаболийски, която довежда до изключването на Томов от партията.[2]

След преврата на 9 юни 1923 г. участва в издаването на вестник „Обнова“, който продължава атаките срещу БЗНС. През 1924 г. полага големи усилия да се добере отново до ръководните органи на БЗНС,[3] което му се удава, макар и за кратко. Също закратко е арестуван във връзка с т.нар. Търновски събития.[4] След разцеплението на БЗНС през 1926 г. оглавява земеделската десница, известна като БЗНС Оранжев. През 1931 г., след установяването на управлението на Народния блок, преминава в БЗНС Врабча 1, а през януари 1934 г. заедно с група съмишленици минава в редовете на профашисткото Народно социално движение на проф. Александър Цанков.[1]

Това не му пречи да поддържа добри отношения с дипломати от съветското посолство. Става първия председател на Управителния съвет на новосъздадената българо-съветска търговска камара на 13 септември 1934 г.

Коста Томов умира в София на 27 април 1935 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]