Направо към съдържанието

Стопанство на Украйна

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Икономика на Украйна)
Икономика на Украйна
ВалутаУкраинска гривна (UAH)
Фискална годинаКалендарна година
Търговски организацииСТО, ОЧИС
ГрупаРазвиваща се икономика
Статистика
БВП
  • Понижение 152 милиарда USD (номинално, 2022)[1]
  • Понижение 441 милиарда USD (ППС, 2022)[1]
Ръст на БВП
  • +3,4% за 2021
  • −30,2% за 2022
  • −3,0% за 2023[1]
БВП на глава от населението
  • Понижение 4 300 USD (номинално, 2022)
  • Понижение 12 700 USD (ППС, 2022)[1]
Инфлация (Индекс
на потребителските цени
)
21,1% (2023)[1]
Индекс на човешкото развитие
  • Понижение 0,773 висок (2021)[2]
  • Понижение 0,726 висок IHDI (2021)[2]
Външна търговия
Публични финанси
Стопанство на Украйна в Общомедия

Украйна е индустриално-аграрна страна в преход към пазарна икономика.

Украйна е изключително богата на полезни изкопаеми (притежава около 5 % от световните запаси). Тя разполага с най-големите запаси на манганова и титанова руда в света. Големи са и залежите на другите руди на цветните метали, а по запаси на желязна руда (Кривой рог и Керч) е на 3-то място в света. Страната е много богата на висококачествени черни въглища (Донецкия басейн). Огромните залежи на въглища осигуряват запаси за още 300 години. Добиват се въглища, нефт и природен газ, желязна, манганова и руди на цветни метали. Основни промишлени отрасли - черна и цветна металургия, машиностроене, електротехническа промишленост, приборостроене, химическа, текстилна, хранително-вкусова и др. Селско стопанство - основни култури - пшеница, царевица, ръж, просо, картофи, захарно цвекло, лен, коноп, хмел, слънчоглед, плодове, зеленчуци, лозя и др. Животновъдство - едър рогат добитък, овце, кози, свине, домашни птици. Развит е и риболовът – морски, в язовирите и реките.

Металургията заема водещо място в промишлеността. В ОНД делът на Украйна в добива на желязна руда е 50%, манган – 75% (пето място в света, 32% от световния добив, или около 50 млн. тона годишно), 44% от производството на кокс, 43% от добива на чугун, 36% от стоманата, 35% от проката на ОНД. Една трета от общия украински износ се пада на черните метали и железните сплави. В областта на цветната металургия Украйна практически е монополист в производството на титан. Годишно се добиват и над 1 млн.тона алуминиев концентрат. Металургията дава 20% от общия обем на промишленото производство. В отрасъла са заети 420.000 души или 7,4% от трудоспособното население. Трябва обаче да се отбележи, че основното оборудване е силно износено и технологически остаряло. Нуждата от инвестиции в отрасъла се определя в размер на 15 млрд. долара.

Независимо от драстичния спад в икономиката след отделянето на Украйна от СССР (1991 г.), водещи промишлени отрасли си остават черната и цветната металургия (осигуряват почти 1/5 от БВП на страната) и машиностроенето (доминира транспортното машиностроене – автомобили, локомотиви, кораби и др.) Важно място в икономиката заемат приборостроенето, химическата промишленост (производство на минерални торове, средства за растителна защита, сярна киселина, сода и др.) и електротехническата промишленост и др. Запасите от нефт и природен газ обаче са малко и страната внася около 3/4 от тези горива за нуждите на енергетиката.

Страната е източноевропейски зърнен гигант – за 2000 г. производството на пшеница е 21 млн. т. Тя е един от световните лидери в производители на зърнени храни (пшеница, царевица и др.) и най-голям производител на захарно цвекло.