Направо към съдържанието

Идрис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Идрис I)
Идрис
محمد إدريس السنوسي
крал на Либия

Роден
Починал
25 май 1983 г. (94 г.)
ПогребанСаудитска Арабия

Религияислям
Идрис в Общомедия

Идрис I (12 март 1889 г. – 25 май 1983 г.) е крал на Либия от 1951 г. до 1969 година. Докато е на лечение в Турция през 1969 г., група млади военни офицери под ръководството на Муамар Кадафи го свалят от власт и извършват държавен преврат.

Сиди Мухамад Идрис ал-Махди ал-Сенуси става върховен ръководител на Ордена на сенусите през 1916 г. Орденът се ползва с традиционно силно влияние в Либия. През 1921 г. е избран за емир на цяла Либия, но поради италианската колониална политика е принуден да се оттегли в Египет. По време на Втората световна война Идрис поддържа съюзниците.

През 1951 г. става крал на Либия. Поради неудачите в управлението на страната и няколкото опита за неговото убийство, Идрис поема властта в свои ръце и налага политика на централизация на страната.

Благодарение на растящите приходи от нефтодобива правителството на Идрис I инвестира значителни суми в инфраструктурата на страната и в образованието. Множество младежи са пращани да се образоват в чужбина.

През 1960-те години се засилват идеите на панарабизма в страната. Като следствие от това и от Шестдневната война през 1969 г. избухват панарабски протести, които преминават в погроми над еврейското малцинство. Последното е принудено да напусне Либия.

На 1 септември 1969 г., използвайки отсъствието му, военните начело с полковник Кадафи свалят Идрис I. В последвалите години Идрис I живее в изгнание в Кайро.