Направо към съдържанието

Знаме на Германската демократична република

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Знаме на ГДР)
Знаме на ГДР
Детайли
ПритежателГДР
Утвърдено1 октомври 1959 г.
Отменено3 октомври 1990 г.
Съотношение3:5
Знаме на Германската демократична република в Общомедия

След образуването на Германската демократична република от 1949 до 1959 година знамето на ГДР е същото като на Западна Германия и съвременното национално знаме на Германия. Гербът на ГДР е приет през 1955 г., след което със закон е поставен върху знамето на ГДР.

Знамето представлява 3 хоризонтално разположени ивици – черна, червена и златна, с поставен герб в средата, за да се различава от знамето на ФРГ. Чукът от герба символизира работническата класа, пергелът – интелигенцията, а ръжените класове – селяните.

Носенето и показването на това знаме отначало се е разглеждало от Западна Германия и Западен Берлин като неконституционно и се е преследвало от полицията. С идването на власт на Вили Брант и провежданата от него Източна политика (Ostpolitik) това преследване е спряно.

Знамето на ГДР продължава да буди спорове и дискусии след Обединението на Германия. Някои футболни запалянковци от бившата Източна Германия често го развяват по стадионите при футболни срещи. Това гневи западните запалянковци и често се стига до побоища и забрана за влизането по стадионите на запалянковци, развяващи знамето на ГДР.