Направо към съдържанието

Татършал (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Замък Татършал)
Замък Татършал
Tattershall Castle
Фотография на замъка от 2006 г.
Фотография на замъка от 2006 г.
Карта Местоположение в Татершал
Информация
Страна Англия
Терит. единицаЛинкълншър
МестоположениеТатършал
ОснователРалф, III лорд Кромуел
СтроителствоXV в.
Замък Татършал в Общомедия

Замък Татършал (на английски: Tattershall Castle) е замък в Татършал, Линкълншър, Англия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Тухлените замъци невинаги са по-слаби от техните каменни събратя. В Англия продукцията на тухли разцъфтява по югоизточния бряг поради влиянието на фламандските тъкачи и намаляването на местата за добив на камъни, което води до търсене на алтернативен строителен материал.

В Англия тухлените замъци са по-рядко срещани от каменните или от тези, изградени от пръст и дървесина. Когато собственикът избира тухли като строителен материал, то това е най-вече поради естетически причини или заради модата. Когато замъкът Татършал се строи между 1430 и 1450 г. наоколо има достатъчно каменен материал, но собственикът - Ралф, III лорд Кромуел, избира тухли. Около 700 хиляди от тях са използвани за строежа. Впоследствие замъкът е описан като „най-чудната тухлена сграда в Англия.“

Замъкът е построен на мястото на предишен каменно укрепление от XIII в., от което могат да се видят само руини. От замъка на лорд Кромуел все още са запазени донжонът и ровът. Счита се, че трите салонни стаи са били богато украсени, а помещенията се затопляли от огромни готически камини с декорирани комини и гоблени. Също се смята, че замъкът е бил ранно домакинско имение, замаскирано като крепост. След смъртта на Кромуел през 1456 г. замъкът се занемарява до 1911 г., когато е купен и реставриран от лорд Кързън от Кедълстоун, който го оставя на Националния тръст след смъртта си през 1925 г. Реставрациите на Кедълстоун са от 1911 до 1914 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]