Направо към съдържанието

Чанакгьолски езера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Езеро на Чистотата)
Чанакгьолските езера, поглед от връх Харамията

Чанакгьолските (Чанакските) езера, известни още като Паниците или Чанаците, са две ледникови езера в Северозападна Рила, в непосредствена близост до Седемте рилски езера. Езерата са разположени в малък циркус между Зелени рид и хребета, който се отделя на североизток от връх Харамията (2465 м) и е част от Главния балкански вододел. Водите на запад от него се оттичат чрез реките Джерман и Струма в Егейско море, а на изток − към реките Искър и Дунав, в Черно море.

  • Горното Чанакгьолско езеро е разположено на 1490 м север-североизток от връх Дамга, на 2238 м надморска височина и има площ 10.1 декара. Дълбоко е около 5.5 м.
  • По-голямото Долно Чанакгьолско езеро е разположено на 1760 м север-североизток от връх Дамга, на 2205 м надморска височина и има площ 37.5 декара.

Двете езера събират водите си от Чанакгьолския циркус. Езерата не се оттичат едно в друго, а потоците им се сливат по-надолу и дават началото на река Прави Искър, която след водослива си с Урдина река носи името Черни Искър.[1][2]

Маршрути[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Трудове на института по хидрология и метеорология том XVI Езерата в България. София, 1964. с. 86
  2. Радучев, Живко. Рила, географски речник. София, 1984. с. 283.