Направо към съдържанието

Димитър Добрев (борец, р. 1930)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Димитър Добрев (треньор))
За другия борец вижте Димитър Добрев (борец, р. 1931).
Вижте пояснителната страница за други личности с името Димитър Добрев.

Димитър Добрев
български борец и треньор
Роден
28 март 1930 г. (94 г.)

Димитър Минков Добрев е български състезател и треньор по борба.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 28 март 1930 година в село Габър, Бургаско. Първите му спортни изяви са в най-ранна младежка възраст – по селските сборове. През 1950 година участва без никаква системна подготовка на републиканското първенство в София, където постига 2 победи и допуска 2 загуби. Скоро след това влиза в казармата и за твърде дълъг период е встрани от големия спорт. След уволнението обаче успява с много труд да възвърне формата си.

На турнира на ДКМС е победител в категорията си и това отваря вратите на националния отбор пред него. Там е забелязан от Райко Петров, който го насочва към треньорската професия. През 1955 г. е назначен за инструктор по борба в ДСО „Урожай“, а през 1958 г. - за треньор в село Зидарово. Следващия сезон е вече в школата по борба в Бургас. Димитър Добрев е 6 пъти отборен държавен първенец с юношите старша възраст на града. Дълги години води мъжкия отбор на „Черноморец“, с който печели 2 републикански шампионата.

Димитър Добрев е треньор на 2 олимпийски шампиони – Никола Станчев и Продан Гарджев. Негови възпитаници са световния шампион Руси Петров и европейските първенци Янчо Павлов, Дончо Жеков, Иван Шавов, 6 заслужили майстори на спорта и 24 майстори на спорта.

Награден е с медал за особени заслуги. Почетен гражданин на Бургас (2006)[1]. Майстор на спорта и заслужил треньор по свободна борба.

Източници[редактиране | редактиране на кода]