Направо към съдържанието

Глостер гладиатор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Глостър Гладиатор)
Глостер гладиатор
Описание
Страна производителВеликобритания
Типизтребител
КонструкторХенри Фоланд
ПроизводителГлостер Еъркрафт Компъни
Произведени бройки747
Първи полет12 септември 1934 г.
В експлоатация от1937 г.
В експлоатация до1953 г. (Португалия)
Глостер гладиатор в Общомедия

Глостер гладиотор (на английски: Gloster Gladiator, или Gloster SS.37) е британски биплан изтребител. Използван е от Кралските военновъздушни сили и Кралския военноморски флот в края на 1930-те години. Това е последният използван от британците биплан изтребител, който често се е изправял срещу по-силни противници в ранните дни на Втората световна война, но въпреки това се представя добре в битка.

Конструиране[редактиране | редактиране на кода]

Самолетът е създаден на базата на Глостер Гонтлет като частна авантюра на Х. П. Фоланд, за да изпълни изискванията на Спецификация F.7/30. F.7/30 изисквала максимална скорост 400 km/h, въоръжение от 4 картечници, като компаниите били насърчени да използват новия Rolls-Royce Goshawk с изпарител. Двигателят се доказал като ненадежден и Фоланд разбрал, че Гонтлет трябва да бъде променен бързо, за да отговаря на спецификацията. Новият изтребител е наречен SS.37.

SS.37 за първи път излетял на 12 септември 1934 г. Двигателят бил Bristol Mercury VIS, но скоро самолетът бил снабден с по-мощен двигател, достигайки 390 km/h, носейки четирите изискани картечници (2 синхронизирани „Vicers“ на фюзелажа и две „Levis“ под долното крило). На 3 април 1935 г. Кралските военно въздушни сили започнали оперативни изчисления, докато Глостер Еъркрафт Компъни планирали бъдещо подобрение на самолета с двигател Mercury IX и напълно затворена кабина.

Три месеца по-късно са били поръчани 23 самолета от спецификацията, наречени „Глостер гладиатор“. Следва поръчка от още 180 самолета през септември. Първата версия е наречена Mk I. Новите самолети били доставени през юли 1936 г. и започват да се използват през януари 1937 г. Скоро се появили и Mk.II, като основните разлики са малко по-мощен двигател, който задвижвал трилопатен метален винт вместо стария двулопатен дървен. „Sea Gladiator“-ът бил променен Mk.II, направен за Кралските военноморски сили. Промените били улесняваща кацането кука и малка спасителна лодка, закачена на корема на самолета.

Уикипедия разполага с
Портал:Авиация