Направо към съдържанието

Британска библиотека

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Британската библиотека)
Новата сграда на библиотеката, открита през 1997 г. (на заден план се вижда гара Сейнт Панкрас)

Британската библиотека (на английски: British Library) в Лондон е националната библиотека на Великобритания.[1] Със сбирката си от 150 милиона единици, включително 25 милиона книги, е на 2-ро място в света след Библиотеката на Конгреса.

Библиотеката става самостоятелна организация през 1973 година, когато е отделена от основания през 1753 година Британски музей. През 1983 година към нея е присъединен и Националния звуков архив. Още през 1757 година крал Джордж II дава на библиотеката на Британския музей право на безплатно копие от всички нови издания в страната. Със закон от 1911 година тя отново получава това право, заедно с пет други библиотеки. Британската библиотека има право на задължително копие и от изданията в Република Ирландия.

Сред най-ценните предмети, съхранявани в библиотеката са копие на Диамантената сутра, най-старата известна печатна книга в света, две копия на Гутенберговата Библия, две копия от 1215 година на Великата харта на свободите, единственото ръкописно копие на поемата Беоулф. Британската библиотека разполага и със значителна колекция от старобългарски книги, сред които са Четвероевангелието на цар Иван Александър и Видинското евангелие.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.bl.uk // Архивиран от оригинала на 2017-08-28. Посетен на 2019-01-28.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]